آبله مرغان یکی از بیماری‌های ویروسی بوده که در دوران کودکی بسیار شایع است. این بیماری با خارش شدید و بثورات همراه است و به شدت واگیر دار بوده و از افراد بیمار بسیار سریع به افراد سالم منتقل می‌شود. اگر بزرگسالان به این بیماری ویروسی مبتلا شوند، علائم این بیماری در آن‌ها نسبت به کودکان با شدت بسیار بیشتری همراه است.

حداکثر ۲۱ روز طول می‌کشد تا علائم این بیماری در فردی که مبتلا شده است بروز پیدا کند و بعد از 10 روز فرد بهبود می‌یابد. به راحتی بیمار می‌تواند با عطسه، سرفه و زخم‌های بثورات پوستی این بیماری را به افرادی که نزدیک او هستند منتقل کند. در صورت داشتن علائم این بیماری باید هرچه سریع‌تر برای درمان آبله مرغان به دکتر عفونی مراجعه کنید تا دوره درمان را سریع‌تر بگذرانید و از مانع منتقل شدن ایت بیماری به دیگران شوید.

آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان در دسته بیماری‌های ویروسی قرار دارد که به دلیل مبتلا شدن به عفونت با ویروس واریسلا زوستر (VZV) بروز پیدا می‌کند. این بیماری موجب بروز بثورات پوستی شده و با تاول‌های کوچک که با خارش همراه است شروع می‌شود و سپس به جوش تبدیل می‌شود. علائم این بیماری ابتدا در نواحی صورت، سینه و پشت ظاهر می‌شود. در بدن بیمار حدود 250 تا 500 تاول بروز پیدا می‌کند.

مدت زمان خوب شدن آبله مرغان

حدودا 10 الی 21 روز پس از مبتلا شدن به این بیماری، تاول‌های ریز و خارش دار روی پوست بدن بروز پیدا می‌کند. این شرایط حدود 5 الی 10 روز ادامه پیدا می‌کند. 1 الی 2 روز پیش از بروز این بثورات جلدی، علائمی مانند تب و لرز، خستگی، بی‌اشتهایی، سردرد و احساس ضعف در فرد مشاهده می‌شود. از نشانه‌های اولیه این بیماری می‌توان به خارش اشاره کرد. بثورات پوستی که هنگام آبله مرغان روی پوست ظاهر می‌شود 3 مرحله دارد که عبارتند از:

  1. در روزهای اولیه برجستگی‌های قرمزی مشاهده می‌شود.
  2. این برجستگی‌ها تبدیل به تاول‌های پر از مایع می‌شوند که راحت باز شده و نشت می‌کنند.
  3. تاول‌های شکسته توسط پوسته‌هایی پوشانده می‌شود و تا بهبودی کامل چند روز طول می‌کشد.
مدت زمان خوب شدن آبله مرغان

ممکن است بثورات پوستی بعد از چند روز بروز پیدا کنند که این بثورات هر 3 مرحله را که شامل برجستگی، تاول و ضایعات پوستی است را حتما طی می‌کنند. تا وقتی که کل تاول‌های پوستی باز نشوند، ممکن است این بیماری به افراد سالم نیز منتقل شود. از زمان بروز این علائم تا خوب شدن کامل آن‌ها، معمولا 5 الی 10 روز طول خواهد کشید.

پس مشاهده این علائم و بروز خارش، حتما باید برای تشخیص و معاینه به پزشک متخصص مراجعه کنید، تا شدت بیماری کاهش پیدا کند و از منتقل شدن ان به دیگران جلوگیری شود.

علائم آبله مرغان در نوجوانان

معمولا این بیماری در کودکان به شکل خفیفی بروز پیدا می‌کند و یکی از بیماری‌های شایع در دروان کودکی به شمار می‌شود. ولی درنوجوانان ابتدا علائمی همچون سرماخوردگی حس می‌شود و همچنین آبریزش بینی، عطسه و سرفه هم ممکن است مشاهده شود. در موارد شدیدتر نیز ممکن است بثورات جلدی در کل بدن بروز پیدا کنند. به وجود آمدن ضایعات گوشی و چشمی و گوشی هم ممکن است جزوی از علائم این بیماری باشد.

اگر کودک شما به این بماری ویروسی مبتلا شده است، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا کودک سریع‌تر بهبود پیدا کند. علاوه بر آن تا زخم‌های او به صورت کامل بهبو پیدا کند، کودک را به مدرسه نفرستید تا سایر کودکان به این بیماری دچار نشوند.

علائم آبله مرغان در بزرگسالان

این بیماری یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌های ویروسی برای بزرگسالان است. علائم آبله مرغان در بزرگسالان نسبه به کودکان و نوجوانان شدیدتر است. خطر بستری شدن و مرگ و میر در افراد بزرگسال از کودکان 25% بیشتر است.

بزرگسالان ممکن است این بیماری با علائمی همچون سرگیجه، تپش قلب، ضعف و لرزش بدن نیز همراه باشد، که این علائم با شدیدتر شدن استفراغ، عفونت، سفتی گردن، سرفه‌های مکرر و تب بالای 9.38 درجه سانتی گراد بروز پیدا می‌کند.

برای جلوگیری از عوارض آبله مرغان و درمان سر وقت، در اولین فرصت فرد بیمار باید توسط پزشک متخصص عفونی معاینه شود. در صورت نیاز پزشک داروهایی را به منظور کاهش عوارض بیماری تجویز خواهد کرد.

عوامل ایجاد بیماری آبله مرغان

آبله مرغان در دسته ویروس‌های عفونتی قرار می‌گیرد که به دلیل عوامل زیر بروز پیدا می‌کند:

  • استشمام عطسه و سرفه‌ای که از بیمار در هوا منتقل می‌شود.
  • تماس مستقیم با بثورات پوستی فرد مبتلا به این بیماری

عوارض ابتلا به آبله مرغان

آبله مرغان بیماری خفیفی است، به این وجود ممکن است با عوارض جدی زیر همراه باشد:

  • ذات الریه
  • کمبود آب بدن
  • آنسفالیت
  • سندرم شوک سمی
  • عفونت پوستی از نوع باکتریایی
  • عفونت بافت‌های نرم
  • عفونت استخوان‌ها
  • عفونت مفصل
  • احتلال در جریان خون
  • سندرم در کودکان و نوجوانانی که سابقه مصرف آسپرین
  • مرگ

یکی از عوارض شدیدی که ممکن است افرادی که به آبله مرغان مبتلا می‌شوند سال‌های پس از بهبودی دچار آن شوند، عارضه ی زونا بوده که دلیل بروز این عارضه، باقی ماندن ویروس عامل بروز این بیماری درون سلول‌های عصبی فردی است که به آن مبتلا شده است.

سال‌ها پس از بهبودی و درمان آبله مرغان، عارضه‌ی زونا به شکل تاول‌های کوتاه مدت ولی دردناک روی پوست بدن ظاهر می‌شود. عارضه زونا معمولا در بزرگسالان، افراد مسن و کسانی که از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند بروز پیدا می‌کند. ممکن است درد تاول‌های زونا بعد از بهبودی کامل نیز وجود داشته باشد.

مزایای بیماری آبله مرغان

مبتلا شدن به این بیماری ویروسی مزایایی همچون تقویت سیستم ایمنی بدن نیز با خود به همراه دارد. واکسینه شدن برای مقابله با این بیماری، در مقابل سایر بیماری‌ها ایمنی کاملی در بدن ایجاد می‌کند.

چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند؟

  • نوزادانی که مادر آن‌ها به این بیماری هرگز مبتلا نشده‌اند و برای مقابله با این بیماری ویروسی نیز واکسیناسیونی دریافت نکرده‌اند.
  • بانوان باردار که به این بیماری هرگز مبتلا نشده‌اند.
  • افراد سیگاری
  • بزرگسالان و نوجوانان
  • افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند: بیماران مبتلا به سرطان و کسانی که سابقه شیمی درمانی دارند.
  • افرادی که به آسم مبتلا هستند و افرادی که داروهای استروئیدی مصف می‌کنند.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آبله مرغان هستند؟

مبتلا شدن مجدد به این بیماری بسیار نادر است، با این وجود افراد زیر ممکن است دوباره به این بیماری مبتلا شوند:

  • افرادی که به بیماری ایدز مبتلا هستند.
  • افرادی که سیستم ایمنی آن‌ها به دلیل استفاده از داروهای خاص سرکوب شده است.
  • افرادی که به داروی نئومایسین حساسیت دارند.

آبله مرغان در حاملگی زنان

معمولا نوزادان بانوانی که در دوران بارداری به این بیماری مبتلا شده‌اند وزن کمی دارند و از ناهنجاری‌های جسمی برخوردار هستند. در صورتی که خانم باردار، 1 هفته و یا چندین روز مانده به تولد جنین، به این بیماری مبتلا شود، متاسفانه ممکن است عفونت به نوزاد منتقل شود، همچنین خطر مرگ نیر برای نوزاد وجود دارد.

معمولا در طول دوره حاملگی زدن واکسن آبله مرغان مجاز نیست. به همین دلیل، در صورتی که می‌خواهید حامله شوید و به این بیماری در طول عمر خود مبتلا نشده‌اید و همچنین واکسن مقابله با این بیماری را نیز دریافت نکرده‌اید، حتما برای جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری، به پزشک متخصص برای مشاوره در این زمینه مراجعه کنید.

تشخیص آبله مرغان

بثورات پوستی شایع‌ترین علائم آبله مرغان بوده که پزشکان معمولا با شناسایی آن‌ها، می‌توانند این بیماری را سریع تشخیص دهند. در صورتی که هنوز این بثورات پوستی به شکل کامل بروز پیدا نکرده و فقط قرمزی و خارش پوست مشاهده شده است، می‌توان این بیماری را با دادن آزمایش خون تشخیص داد.

پیشگیری از بیماری آبله مرغان و زونا

واکسیناسیون بهترین و نخستین روش برای جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری است. زدن واکسن برای درمان آبله مرغان در 2 دوز و 2 نوبت تجویز می‌گردد. بر اساس تحقیقات مرکز کنترل و جلوگیری از بیماری‌های کشور آمریکا می‌توان گفت که 98% از افرادی که به موقع هر 2 دوز این واکسن را دریافت کنند، بدنشان در مقابل مبتلا شدن به آبله مرغان 100% ایمن می‌شود.

واکسن آبله مرغان

برای جلوگیری از بروز عارضه زونا هم 2 واکسن تجویز می‌شود که زدن این واکسن برای کسانی که بالای 50 سال هستند توصیه می‌گردد. توجه داشته باشید، کسانی که واکسن زونا را می‌زنند تا ۱۰ سال بعد از آن نمی‌توانند این واکسن را مجددا دریافت کنند. در صورتی که بعد از زدن واکسن به صورت کامل ایمنی حاصل نگردد، به صورت چشمگیری زیادی شدت بیماری کاهش پیدا می‌کند.

کسانی که زدن واکسن لرای جلوگیری از این بیماری به آن‌ها توصیه می‌گردد عبارتند از:

  • باید کودکان 2 دوز واکسن را در سنین 12 تا 15 ماهگی و 4 تا 6 سالگی دریافت کنند تا بدنشان به صورت کامل در مقابل این بسماری ایمن شود.
  • کودکانی که واکسن ابله مرغان را در سن 6 الی 12 سالگی دریافت نکرده‌اند، هر 2 دوز را باید به فاصله 3 ماه دریافت کنند.
  • کودکانی که واکسن آبله را تا 13 سالگی نزدند، به فاصله ۴ هفته باید هر 2 دوز آن را بزنند.

افراد زیر بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند، به همین دلیل باید حتما واکسن این بیماری را بزنند:

  • معلمان
  • کارکنان مراکز بهداشتی
  • مربی‌های مراقبت از کودکان
  • پرسنل نظامی
  • مسافران بین المللی
  • بزرگسالانی و بانوان بارداری که با کودکان زندگی می‌کنند.

بزرگسالانی که در طول عمر‌ خود هرگز این واکسن را دریافت نکرده‌اند، هر 2 دوز آن را باید حداکثر با فاصله 8 هفته بزنند. اگر یادتان نمی‌آید که این واکسن را زده‌اید یا خیر، می‌توانید با دادن آزمایش خون شک خود را برطرف کند.

این واکسن آبله را با مشورت پزشک می‌توان همراه با واکسن‌های سرخجه٫ سرخک و اوریون ترکیب کرد. توجه داشته باشید که حتما باید این کار را با مشورت و با دستور پزشک انجام دهید٫ چون امکان دارد که با خود عوارض شدید و‌ خطرناکی همراه داشته باشد.

درمان آبله مرغان

داروهای موثر و مفیدی برای درمان آبله مرغان وجود دارد. اگر در نخستین فرصت پس از مشاهده علائم آبله مرغان به پزشک متخصص مراجعه کنید، داروها بر روی کنترل بیماری موثرتر هستند. معمولا پزشک متخصص آسیکلوویر را برای درمان آبله مرغان تجویز می‌کند.

درمان آبله مرغان

استفاده از روش های خانگی برای درمان آبله مرغان

بعد از مبتلا شدن به این بیماری مصرف داروها به صورت مرتب علاوه بر مراجعه کردن به پزشک نیز می‌تواند باعث بهبود سریع و درمان آبله مرغان شود. از روش‌های خانگی مانند نوشیدن آب و مایعات زیاد برای جلوگیری از کم آبی استفاده کرد.

در صورتی که کودکتان به این بیماری مبتلا شده، حتما ناخن‌هایش را کوتاه کرده و برای او از دستکش استفاده کنید تا مانه ایجاد زخم به دلیل خارش زیاد شود. برای التیام پوست او نیز می‌توانید از پاراستامول استفاده کنید. همچنین برای خنک شدن پوست نیز استفاده از کرم‌های آبرسان توصیه می‌شود. در این شرایط توصیه می‌شود برای مراقبت و نگهداری از کودک خود از یک پرستار کودک مجرب و دلسوز کمک بگیرید.

استخدام پرستار در منزل

برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس‌های زیر تماس حاصل نمایید.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

برای بهبود بثورات و زخم‌‌های ناشی از این عارضه می‌توان از عسل نیز استفاده کرذ. در روز 2 بار به مدت 20 دقیقه مقدار کمی از عسل را به نواحی مورد نظر خود بمالید و بعد از چند دقیقه با آب ولرم این نواحی را بشویید.

درمان خارش آبله مرغان

از آزاردهنده‌‎ترین علائم آبله مرغان می‌توان به خارش بثورات پوستی اشاره کرد، برای تسکین این خارش می‌توان از پماد‌های تجویز شده استفاده کرد. علاوه بر آن لوسیون‌های ضدخارش کالامین نیز بسیار برای التیام این عارضه موثر بوده و با حمام کردن همراه با جوش شیرین به صورت مرتب می‌توان خارش بثورات را کاهش داد.

جمع بندی

در این مقاله علائم، عوارض و مزایای مبتلا شدن به بیماری آبله مرغان را مورد بررسی قرار دادیم و برای درمان آن بهترین روش‌ها را معرفی کردیم، امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *