آموزش دستشویی رفتن به کودکان از مهم ترین وظایف والدین یا پرستار کودک میباشد که نیاز به صبر و آرامش زیادی دارد. با بزرگ شدن کودک، والدین دلشان برای خیلی چیزهای مربوط به دوران نوزادی فرزندشان تنگ خواهد شد، ولی عوض کردن پوشک به احتمال زیاد یکی از این موراد نیست. با این وجود، به خاطر داشته باشید که عجله کردن برای این مورد نیز سودی ندارد. وقتی متوجه میشوید که کودک برای گرفتنش از پوشک مقاوت میکند، بهتر است که آموزش توالت رفتن به کودک را به تعویق بیندازید تا وقتی که او پذیرا و مشتاق این اتفاق باشد. در این مقاله راهکارهایی برای آموزش دستشویی رفتن به کودک و راحت گذراندن این دوره ارائه شده است.
سن شروع استفاده از توالت برای کودک چه زمانی است؟
برای از پوشک گرفتن و دستشویی رفتن کودک سن مشخص وجود ندارد. اکثر کودکان مهارتهای ذهنی و فیزیکی موردنیاز را برای این کار در 18 تا 24 ماهگی و خیلی زود فرا میگیرند. با این وجود برخی از کودکان تا 3 یا چهار سالگی هنوز آماده دستشویی رفتن به تنهایی نیستند. توجه داشته باشید که پسر بچهها برای رفتن به دستشویی اغلب کمی دیرتر از دختر بچهها آماده میشوند. به همین صورت، برخی از کودکان در طول چند روز به دستشویی رفتن مسلط میشوند، در صورتی که برای بعضی از کودکان ممکن است 1 سال یا بیشتر طول بکشد.
با این وجود شاید برای شما سوال مطرح شود که دلیل گستردگی این بازه سنی با تسلط بر روی کدام مهارت مرتبط است؟ دستشویی رفتن کودک به مهارت زمانبندی است. برخی از پدر مادرها فرک میکنند در صورتی که از 2 سالگی شروع کنند، در 3 سالگی آموزش دستشویی رفتن به کودک تمام میشود و در صورتی از 3 سالگی شروع کنید، این آموزش در 4 سالگی تمام میشود. ولی برای اکثر کودکان، این آموزش از 3 تا 6 ماه زمان میبرد، هرچند در صورتی که والدین زمانبندی صحیحی داشته باشید، امکان دارد در مان کمتری نیز کودم آموزش ببنید. آنقدر هم طول نکشد.

بعضی از والدین نیز بر این عقیده هستند که اگر هنگام آماده وبدن کودک این آموزش را شروع شود، امکان دارد فقط 1 ماه طول بکشد، اما در صوتری که متوجه نشانهها و علائم کودک نشوید، ممکن است 6 ماه و یا بیشتر نیز طول بکشد.
علائم آمادگی کودک قبل از آموزش دستشویی رفتن به کودک
والدین کودک و همچنین پرستار کودک این علائم را بالای دو سالگی در کودک مشاهده میکنند، اما در بعضی مواقع این نشانهها و علائم در ۱۸ ماهگی نیز قابل شناسایی است :
- کودک قادر به راه رفتن است و میتواند برای دورههایی از زمان بنشیند.
- به صورت کلی مستقلتر شده و از کلمه نه بیشتر مواقع استفاده مینماید.
- به تماشای دیگران در دستشویی علاقه نشان داده و به دنبال آنها به دستشویی میرود.
- بعد از گذشت بیش از دو ساعت پوشک او تمیز و خشک است.
- نیاز به دستشویی را با رفتارهایی بیان میکنند که قابل مشاهده است.
- عدم تمایل به پوشیدن پوشک و تلاش برای خارج کردن آن
- توانایی بالا و پایین کشیدن شلوار خود را دارند.
- توانایی انجام دستورات ساده” ماننده توپ را به بده” را دارند.
برای تشخیص میزان آمادگی کودک نیازی به مشاهده تمام علایم فوق در کودک نیست و کافی است که تنها چند مورد از موارد فوق مشاهده گردد.
آماده سازی کودک قبل از شروع استفاده از صندلی توالت کودک
قبل از شروع آموزش دستشویی رفتن به کودک باید کودک را با کمک روشهای زیر آماده کنید:
- تعدادی کلمات به کودک آموزش دهید که به منزله احساس نیاز او به دستشویی رفتن است مانند کلمه “باید برم” .
- وقتی پوشک کودک را عوض مینمایید برای مدتی آن را داخل توالت کودک قرار دهید تا کودک متوجه کاربرد اصلی این وسیله گردد.
- گاهی برای آموزش توالت رفتن به کودک در مورد دستشویی رفتن خودتان و کارهایی که داخل دستشویی انجام میدهید با کودک صحبت نمایید.
- گاهی از شورت آموزشی کودک استفاده نمایید تا علاوه بر اینکه کودک لباس خود را کثیف ننماید، ترغیب به استفاده از دستشویی شود.
- مطمئن شوید که کودک به مقدار کافی فیبر و آب می نوشد، از این رو کودک دچار یبوست نمیشود، زیرا آموزش استفاده از دستشویی در زمان یبوست کار سخت و مشکلی خواهد بود.
- برای لباس کودک از لباسهایی استفاده نمایید که به راحتی از بدن خارج شود و کودک بتواند به راحتی آن را بالا و پایین بکشد.
- بهتر است آغاز دوره آموزشی و استفاده از دستشویی مستقل در زمانهای عادی خانوادگی انجام شود و این کار با اتفاقات مهم و پر حواشی خانوادگی مانند اعیاد – جابه جایی منزل یا تعطیلات یا تولد یک نوزاد دیگر تداخل نداشته باشد. بهتر است این کار در روزی آغاز شود که مادر یا پرستار کودک قصد ترک خانه را ندارد و در تمام طول روز در کنار کودک حضور خواهد داشت.

تهیه صندلی توالت کودک برای دستشویی رفتن کودک
برای آموزش توالت رفتن به کودک لازم است از یک صندلی کودک استفاده کنید . کودک ممکن است از بین توالتها به یکی از رنگها و یا شکل ها تمایل بیشتری نشان دهد که بهتر است در زمان خرید از سلیقه او استفاده نمایید. استفاده از توالت معمولی برای بعضی از کودکان ترسناک است و باعث نگرانی و استرس او می شود و بهتر است از یک توالت کودک استفاده گردد.
تشویق کودک به استفاده ازصندلی توالت
- در حقیقت لازم نیست که اولین باری که کودک با این صندلی روبرو میشود ملزم به استفاده از آن باشد .
- بهتر است زمانی را به آشنایی کودک با این وسیله تازه وارد اختصاص دهید. برای نگه داشتن کودک به روی صندلی میتوانید از یک کتاب یا یک شعر که در مورد استفاده از صندلی توالت کودک است استفاده نمایید.
- اگر کودک تا ده دقیقه پس از نشستن بر روی توالت از آن استفاده نکرد، لازم نیست او را مجبور به نشستن طولانی مدت به روی توالت نموده و با اینکار به او فشار نیاورید.
زمان بندی دستشویی رفتن کودک
اگر کودک در این بازههای زمانی از دستشویی استفاده نکرد و در ساعات دیگری احساس نیاز به دستشویی نمود جای نگرانی نیست. سعی کنید برنامهای تنظیم نمایید که بیشترین تناسب را با ساعت دستشویی رفتن او دارد. لازم است گاهی دستشویی رفتن را به کودک یادآوری کرده تا در صورت نیاز از آن استفاده نماید. بهتر است در طول شب و ساعات خواب رزوانه کودک را پوشک کنید و در بقیه ساعات روز از شورت آموزشی کودک استفاده نمایید.
مقاومت کودک در برابر دستشویی رفتن
به احتمال زیاد، کودک در برار دستشویی مقاوت میکند، به همین دلیل فرآیند رفتن به دستشویی برای کودکان لجباز، کار دشوار و طولانی خواهد بود. ولی قبل از آموزش دستشویی رفتن به کودک باید اطمینان حاصل کنید که فرزند شما برای این کار آمادگی لازم را دارد یا خیر. به یاد داشته باشید که اگر به کودک اجبار کنید که به دستشویی برود همه چیز خرابتر میشود، چون این اجبار باعث بیشتر شدن لجبازی او میشود.
لجبازی بیشتر کودک باعث عصبی شدن شما شده و به همین دلیل آموزش دشوراتر میشود. برای این موضوع باید صبر و حوصله کافی داشته باشید و از راهکارهای گفته شده در این مقاله استفاده کنید. در صورتی که این راهکارها کمکی به شما نکرد، توصیه میشود که از یک متخصص کودک و یا روانشناس کمک بگیرید.

کودک دو ساله چند بار در روز باید ادرار کند؟
در صورتی که شما نیز کودک داشته باشید، به احتمال زاد تعداد دفع مدفوع و ادرار او را در روز مورد بررسی قرار دادید تا از سلامت او در این زمینه اطمینان حاصل کنید. توجه داشته باشید که در بعضی مواقع امکان دارد که کودکان بیشتر دفع مدفوع و ادرار داشته باشند.
بعد از سن دو سالگی، معمولا کودک روزانه ۱۲ مرتبه ادرار میکند که ممکن است این تعداد با بزرگتر شدن مثانخ و با افزایش سن، روزانه به 4 تا 6 مرتبه نیز برسد.