با افزایش سن به دلیل برخی ناتوانیهای جسمی و گاهی بی توجهی اطرافیان، احساس شادی در سالمندان کمرنگ شده و آنها احساس تنهایی، افسردگی و در نهایت احساس بیهودگی میکنند. سالمندی یک روندی طبیعی در زندگی انسانهاست و بیشتر افراد آن را تجربه میکنند. تعداد قابل توجهی از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند، بنابراین اگر شرایطی فراهم شود تا سالمندان بتوانند مستقل و امیدوار زندگی کنند مشکلات اجتماعی و مشکلات خانوادهها نیز به صورت چشمگیری کمتر میشود.
شاد نگه داشتن سالمندان دغدغه اغلب فرزندان است. شناخت نیازهای دوران کهنسالی به شما کمک میکند تا بر روی افسردگی که متداولترین مشکل دوره سالمندی است غلبه کنید. در این مقاله به راهکارهایی اشاره میکنیم تا با ایجاد احساس شادی در سالمندان، بتوانید به سالمند خود کمک کنید تا سالهای باقیمانده عمر خود را با نشاط و اعتماد به نفس بگذراند.
روش های ایجاد نشاط و شادی در سالمندان
در دوره کهولت سن و سالمندی اتفاقات ناگوار بیشتری برای انسان رخ میدهد مانند از دست دادن همسر، دوست و ناتوانی جسمی که ممکن است باعث افسردگی در سالمندان شود. در این شرایط اطرافیان نقش موثری در شاد کردن سالمند خود ایفا میکنند.
همچنین سالمندان در این سن، نسبت به برقراری ارتباط با دیگران حساس میشوند و نوع ارتباطی که دیگران با آنها برقرار میکنند تاثیر زیادی روی روحیه آنها دارد. اگر سالمند احساس ناتوانی کند و اطرافیان هم به او بی توجه باشند این حس در او قویتر میشود، پس تا جایی که امکان دارد با سالمند ارتباطی مانند افراد جوان داشته باشید و سعی کنید. در ادامه بهترین روشها برای ایجاد حس نشاط و شادی در سالمندان را بیان خواهیم کرد.
صحبت با سالمندان
سالمندان بسیار تمایل دارند که تجربیات خود را برای دیگران تعریف کنند و اگر کسی با علاقه به صحبت های آنها گوش دهد و سوالاتی بپرسد و به این طریق نشان دهد که اطلاعات آنها برایش مفید است،آنها را خوشحال و راضی میکند.سعی کنید هنگام صحبت با آنها ارتباط چهره به چهره داشته باشید و به صورت سالمند نگاه کنید.زیرا این کار حس مثبتی در آنها بوجود می آورد.

برخی از موضوعات مورد علاقه سالمندان برای صحبت کردن شامل موارد زیر است :
- زندگیهای گذشته بدون امکانات مدرنی که اکنون در دسترس هستند.
- اوضاع فعلی اجتماعی و سیاسی و معنوی
- در سالهای گذشته مردم بیشتر منطقی بودند و روزهای بهتری داشتیم.
- موقعیتهای خاص زندگیشان که برایش جنگیدند و پیروز شدند.
- صحبت از موفقیت ها و شکستهای فرزندانشان و احساسی که به آنها دست داده است.
- صحبت درباره نوههای آنها و محل تحصیل و یا شغل آنها
تعریف کردن داستان زندگیشان به آنها احساس خوبی میدهد و فرصتی است تا روزهای خوب خود را یادآوری کنند. اگر شنونده به آنها بگوید که در فرصتی دیگر دوباره به داستانهایش گوش خواهد داد سالمند را بیشتر خشنود کرده و حس شادی در سالمندان ایجاد میکنند.
به آغوش کشیدن سالمندان
بیشتر افراد ممکن است از شنیدن این موضوع تعجب کنند که اغلب سالمندان به دلیل تمایل به نوازش و لمس شدن برای ملاقات با فیزیوتراپ یا آرایشگر انگیزه دارند. سالمندانی که به علت مرگ یا طلاق از همسر خود جدا شدهاند و یا به دلیل دوری مکانی از دوستان و فرزندان خود دور افتادهاند احساس تنهایی میکنند. در نتیجه در آغوش کشیدن، ماساژ پشت، گرفتن دست و دیگر موارد تماس برای آنها کم میشود.
لمس کردن نه تنها آنها را خوشحال میکند، بلکه ماساژ ملایم ماهیچهها هورمون اکسی توسین در بدن آنها آزاد میکند که باعث کاهش تنش و اضطراب در آنها میباشد. همچنین با در آغوش گرفتن، نوازش دستها و پاها، نوازش پشت و شانه های آنها حس شادی در سالمندان ایجاد میکنید.
شریک کردن سالمندان در فعالیت های خود
سالمندان از مشارکت در گروههای دوستانه و اجتماعی احساس رضایت میکنندُاما احساس وابستگی آنها زمانی تقویت میشود که در جامعهای حضور داشته باشند که به خاطر سن دسته بندی نشده باشد. بهتر است که آنها را دعوت کنید و اجازه دهید که نپذیرند، ولی این دعوت و به رسمیت شناخته شدن توسط دیگران احساس خوشایندی در آنها ایجاد میکند و هنگامی که از حضورشان قدردانی میشود احساس راحتی بیشتری نسبت به خود دارند و میتوانند حتی پیشنهاداتی هم در جمع ارائه دهند. حتی میتوانید در تهیه غذایی خاص و یا خریدن وسیلهای خاص و حتی انجام کارهای سبک منزل خود از آنها کمک بخواهید تا علاوه بر ارزشمند کردن، حس شادی در سالمندان را به خوبی ایجاد کنید.
به چالش کشیدن سالمندان
سالمندانی که از لحاظ ذهنی سلامت هستند به هدف در زندگیشان اعتقاد دارند و این هدف ممکن است چیزی باشد که در جوانی آن را نادیده گرفته اند. همچنین ممکن است برای انجام کاری که به تازگی به آن فکر کردهاند انگیزه داشته باشند و این را افرادی متوجه میشوند که با آنها صحبت میکنند و ممکن است اشتیاق پنهان آنها را کشف کرده و موقعیتی فراهم کنند تا سالمند خارج از سن خود از این عمل احساس خشنودی کند. برخی از چالشهایی که سالمندان از آنها استقبال میکنند عبارتند از:
- از استعدادهای آنان در زمینههای مذهبی و مدنی به عنوان کمک به جامعه استفاده شود.
- رکوردهای جدیدی را در راه رفتن، شنا، بولینگ و سایر فعالیتهای جسمانی که در سلامتی آنها نیز موثر است به ثبت برسانند.
- به انجام کارهای هنری مانند نقاشی، طراحی، تزیینات،گلسازی و چوبکاری بپردازند.
- مهارتهایی مانند کامپیوتر، اینترنت، باغبانی یا مکانیک ماشین را یاد بگیرند

ارائه این قبیل پیشنهادات به سالمندان اعتماد به نفس داده و حس مهم بودن به آنها دست میدهد، علاوه بر آن باعث میشود بدون خجالت و ترس از موقعیتهای جدید خود لذت ببرند. از دیگر فعالیتهایی که به ایجاد شادی در سالمندان کمک میکند باغبانی است. باغبانی باعث تقویت روحیه سالمندان میشود و پرورش دادن گیاهان میتواند دوران جوانی و بزرگ کردن فرزندانشان را برای آنها تداعی کند.
پیاده روی و انجام فعالیت های ورزشی
انجام ورزشهای هوازی کمک زیادی به ایجاد شادی در سالمندان میکند. ورزشهای هوازی حجم زیادی از اکسیژن را وارد ریهها کرده و باعث نشاط میشود. بنابراین اگر سالمند شما از سلامت جسمی برخوردار است، حتما او را به ورزش کردن تشویق کنید و همچنین میتوانید او را به پیوستن به جمع سالمندانی که در پارک ورزش میکنند ترغیب کنید. اگر سالمند شما شرایط خوبی ندارد، میتوانید با مشورت پزشک نوعی ورزش برایش تنظیم کنید.
جشن گرفتن برای سالمندان
سالمندان اغلب در مراسم خاکسپاری شرکت میکنند، کوتاه بودن زندگی در ذهن آنها مانند جشن گرفتن لحظاتی که گذراندهاند اهمیت دارد و بنابراین از جشن تولد، سالگرد و جشنهایی از این قبیل استقبال میکنند. همچنین در زمان شام یک فرد میتواند به نمایندگی از همه اعضا از حضور آنها قدردانی کرده و به افتخار آنها جشن بگیرند. به خاطر الگو بودن آنها و درسهایی که به شما دادهاند، برای کمک هایشان در زندگی به شما از آنها قدردانی کنید، به هر دلیلی و در هر زمانی و در هر جایی برای آنها جشن بگیرید و آنها را شاد نگه دارید تا حس شادی در سالمندان ایجاد نمایید.
در دسترس بودن برای سالمندان
سر زدن به سالمندان باعث ایجاد شادی در سالمندان میشود. حتی اگر شرایط کاری شما طوری است که هر روز نمیتوانید به دیدن آنها بروید حتما با تلفن از حال آنها جویا شوید و آنها را خوشحال کنید.

جمع بندی
افراد سالمند به دلیل شرایط سنی که دارند از روحیه حساستر و زودرنجتری برخوردار هستند، به همین دلیل باید تمام سعی خود را برای ایجاد حس نشاط و شادی در سالمندان بکنید. در این مقاله راههایی برای ایجاد شادی در سالمندان را ارائه دادیم، توجه داشته باشید که خوشحال بودن این افراد تاثیر مستقیمی بر روی سلامت جسمس و روحی آنها داشته و باعث افزایش سطح کیفیت زندگی آنها خواهد شد. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.