گاهی اوقات دارو دادن به کودک رفتار خاصی را می‌طلبد. اولین قاعده این است که با نهایت خونسردی و آرامش داروی کودک را به او بدهید و یا از پرستار کودک بخواهید او این کار را انجام بدهد و طوری رفتار نکنید که انگار از قبل می‌دانستید که او آن را نخواهد خورد، چون اگر بخواهید برایش توضیح دهید یا از او عذرخواهی کنید مطمئن می‌شود که چیز ناخوشایندی در کار است. هنگامی که قاشق دارو را در دهانش می‌گذارید. درباره موضوع دیگری صحبت کنید. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشار با نحوه درست دارو دادن به کودک عزیز خود آشنا شوید.

دارو دادن به کودک

اکثر بچه‌ها با دیدن قاشق به صورت خودکار و مثل پرنده‌های کوچک لانه دهانشان را باز می‌کنند. بهتر است دارو را در سرنگ های خوراکی (که در داروخانه ها هست)بکشید و آرام و از پشت گونه در دهانش بریزید اگر شما پرستار بچه باتجربه‌ای داشته باشید کارتان بسیار راحت است.

قرص‌هایی را که حل نمی‌شوند به صورت پودر درآورید و با یک غذای خوشمزه درشت مثل سیب پخته مخلوط کنید. یا ازپرستار بخواهید که این کار را انجام دهد. دارو را فقط با یک قاشق سیب مخلوط کنید. چون شاید دوست نداشته باشد مقدار زیادی سیب بخورد و دارو نخورده باقی می‌ماند. قرص‌های تلخ را می‌توانید با یک قاشق سیب پخته، لعاب برنج یا فرنی مخلوط کنید. (بعضی از غذاها مانع جذب داروهای خاصی می‌شوند.)

دارو دادن به کودک

هنگام دارو دادن به کودک بهتر است دارو را با یک نوشیدنی به کودک بدهید و از مایعاتی که کودک همیشه نمی‌خورد استفاده کنید. اگر به آب پرتقال، طعم عجیبی را اضافه کنید ممکن است کودک به آن مشکوک شود.

دل درد کودک

هرگز از مسهل یا ملین(داروهایی که روده ها را تحریک می‌کنند) به خصوص در هنگام دل درد، قبل از مشورت با پزشک استفاده نکنید. بعضی از افراد یا پرستار کودک به اشتباه تصور می‌کنند که دل درد به دلیل یبوست کودکان ایجاد می‌شود و به محض مشاهده دل درد به کودک مسهل یا ملین می‌دهند. دل درد کودکان علل بسیاری دارد و بعضی از آن‌ها از جمله آپاندیس کودکان و انسداد روده در کودکان که با استفاده از ملین یا مسهل بدتر می‌شوند. درمان دل درد کودک با داروی قوی و بدون شناخت علت آن، بسیار خطرناک است.

داروهای ممنوع برای کودکان از تولد تا دو سالگی

این احتمال در کودکان خردسال به داروهای مختلف واکنش نامطوب نشان دهند خیلی بیشتر از بزرگسالان می‌باشد. لذا برای دارو دادن به کودکان شیرخوار از یک ماهگی تا پایان دو سالگی همیشه با پزشک کودک خود مشورت نمایید، مخصوصاً داروی کودک که برای اولین بار مورد استفاده قرار می‌گیرد و این مسئله شامل تمام داروهای تجویزی بدون نسخه و حتی داروی گیاهی را شامل می‌شود. در توضیحات ذیل با برخی از داروهایی که نباید به کودکان نوپا و شیرخوار داد آشنا می‌شوید.

آسپرین

هرگز به کودک خود آسپرین یا داروهایی که حاوی مشتقات آسپرین هستند ندهید. مگر اینکه پزشک دارو را تحویز کرده باشد. مصرف آسپرین کودک را می‌تواند مستعد ابتلا به سندرم ری کند که یک بیماری خیلی نادر اما بالقوه کشنده است. آسپرین گاهی اوقات با نام سالیسیلات یا استیل سالیسیلیک اسید که بر روی دارو درج می‌گردد.

لذا باید بروشور دارو با دقت مطالعه شود و اطمینان حاصل کنیم که داروی کودک مورد نظر حاوی آسپرین نیست. برای درمان تب کودک در صورت تجویز پزشک، می‌توان از استامینوفن اطفال استفاده کرد و برای کودکان کمتر از سه ماه نباید از این دار و استفاده نمود (استامینوفن اطفال) اگر کودک خود به بیماری کبدی مبتلاست با پزشک کودک خود برای جایگزینی استامینوفن صحبت کنید.

داروهای سرفه و سرماخوردگی

به کودکان کمتر از سه سال داروهای بدون نسخه برای سرفه و سرماخوردگی داده نشود. چرا که مطالعات نشان می‌دهد که این داروی کودک علائم بیماری سرماخوردگی را در کودکان کاهش نمی‌دهد و برای کودک مضر است، مخصوصاً اگر دُز بیشتری استفاده گردد. این داروها علاوه بر خواب آلودگی یا بی خوابی یا باعث کهیر، و نارحتی های معده می‌گردد.

یا حتی می‌تواند باعث عوارض جانبی جدی‌تر مثل ضربان قلب، تشنج و حتی مرگ شود. به همین دلیل در سال ۲۰۰۸ تولید کنندگان دارو سرماخوردگی تبلیغات خود برای کودکان زیر سه سال را متوقف کرده‌اند.

داروهای ممنوع برای کودکان از تولد تا دو سالگی
Mother feeding baby boy with vitamin or liquid medicine using spoon

داروهای ضد تهوع

به کودکان خود داروهای ضد تهوع ندهید. مگر اینکه پزشک کودک به طور خاص این داروی کودک را تحویز نماید. کودکان شیرخوار و نوپا معمولاً بدون دارو به خوبی از عهده آن برمی‌آیند.

داروهای بزرگسالان

دادن دُز پایین‌تر از داروهای بزرگسالان به کودک خطرناک است و همیشه از پیمانه اندازه گیری داخل بسته بندی دارو استفاده گردد.

داروهای تاریخ گذشته

به محض انقضای تاریخ مصرف دارو چه تجویزی و چه غیرتجویزی آن‌ها را دور بریزید. همچنین داروهایی که تغییر رنگ داده‌اند را نیز باید دور بیندازید. این داروها برای کودکان مضر می‌باشند و سازمان غذا و دارو FDA استفاده از آن‌ها به هیچ وجه توصیه نمی‌کند.

قرص های جویدنی

برای کودکان شیرخوار و نوپا قرص های جویدنی یا دیگر داروهایی که به شکل قرص هستند خطر ایجاد خفگی دارد. اگر کودکان غذای جامد را می‌خورند از پزشک کودک بپرسید که آیا ایرادی ندارد فرص را خرد کنیم و داخل یک قاشق از غذای نرم مانند ماست یا پوره سیب زمینی بریزیم؟

دُز داروی کودک و نحوه دارو دادن به کودکان

چطور و چقدر به بچه ها دارو بدهیم؟ قبل از هر چیز این مسئله را باید مدنظر داشته باشیم. که هرگز به کودکانمان خودسرانه دارو ندهیم. مثل دارویی که کودک دوستمان را خوب کرده یا دارویی که خواهرمان قسم می‌خورد توسط آن دارو، بچه‌اش خوب شده است.

مصرف خودسرانه دارو

طبق نظرها و آمار موجود در بخش‌های اورژانس بیمارستان‌ها اغلب کودکان و بچه‌ها دارو را پیدا کرده و بدون نظارت والدین و پرستار خود داروها را مصرف می‌کنند. کاری که پرستار کودک و والدین باید در مرحله اول انجام دهند این است که تمام داروی کودک خارج از دسترس کودکان قرار دهند و داورها در ظروف دارای قفل کودک و در قفسه مشخصی در قسمت بالای کابینت نگهداری شود.

استخدام پرستار در منزل

برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس‌های زیر تماس حاصل نمایید.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

بدون تحویز پزشک به کودک دارو ندهید

در مورد داروهایی که پزشک تحویز می‌نماید از او بخواهیمد که بگوید که داروی که داده است چه کاربردی دارد و چه عوارض جانبی می‌تواند داشته باشد. از چه مدت پس از مصرف دارو اثرگذاری آن شروع می‌شود و اثرگذاری آن به چه مدت است و آیا این دارو با سایر داروهایی که احیاناً کودکانتان مصرف می‌کنند تداخل دارد یا خیر؟ آیا دارو داخل یخچال نگهدار ی شود یا فقط نور آفتاب نبیند کافی است.

در مدت مصرف داروی کودک رژیم غذایی خاصی باید پیش بینی کرد یا خیر؟ و آیا اقدامات احتیاطی دیگری مانند این که کودک نباید در معرض نور آفتاب باشد. هیچ وقت نباید خودسرانه به کودک دارو بدهید. این کار بیشتر از چیزی که فکر می‌کنید ممکن است برای فرزند شما مضر باشد.

دُز درست دارو را پیدا کنید

چگونه مطمئن شویم که فرزندمان مقدار دارویی را که نیاز دارد دریافت می‌کند؟ بروشور دارو را قبل از دارو دادن به کودک با دقت کامل بخوانید و با توجه به سن و وزن کودک خود دستورات روی بسته بندی دارو را دنبال کنید و اگر دستورالعمل را متوجه نشدید با پزشک یا با داروساز تماس حاصل نمایید.

داروهای ممنوع برای کودکان از تولد تا دو سالگی

برای مقدار درست دارو مراتب ذیل باید مورد توجه قرار بگیرد:

  • اعداد دستورالعمل را با دقت مطالعه نماییم.
  • به نوع و ماهیت دارو اهمیت بدهیم.
  • دارو را کم و زیاد نکنیم.
  • دُز تجویزی داروی کودگ دیگری را استفاده نکنیم.
  • وزن فرزندمان را بدانیم.
  • داروهای مایع را حتماً قبل از مصرف تکان دهیم.
  • به قاشق اندازه گیری دارو توجه کنیم.
  • به زمان دارو دادن توجه خاصی داشته باشیم.
  • به پایین رفتن قرص حتماً توجه کنیم.
  • داروها را طبق دستور به شکل ایمن نگهداری کنیم.

وجود چند مراقب

روجود والدین و پرستار کودک که به کودک دارو می‌دهند بدون اینکه به یکدیگر بگویند هم یکی دیگر از عوامل این اتفاق است. کاری که بایست انجام گیرد این است که اطمینان حاصل کنیم والدین و پرستار کودک می‌دانند که چه کسی و در چه زمانی به فرزندتان دارو می‌دهد و برای این کار کافی است یک برنامه دارویی نوشته و بر روی یخچال یا بر روی خود شیشه دارو بچسبانیم که جای خالی برای تیک زدن هر دُز در هر ساعت در شبانه روز را داشته باشد.

تماس با پرستاریاب

پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسب‌ترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج می‌باشد.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *