درمان قطعی زخم بستر، افرادی که مسن، بیحرکت یا در بستر هستند بیشتر در معرض خطر زخم بستر هستند. این زخمها زمانی رخ میدهند که فشار طولانی مدت روی پوست شما وجود داشته باشد. اصطکاک، رطوبت و کشش (کشیدن پوست) نیز منجر به زخم بستر میشود. زخم بستر مراحل مختلفی دارد. در این مقاله به بررسی علائم، عوارض، تشخیص و درمان بیماری زخم بستر میپردازیم.
زخم بستر چیست؟
زخم بستر، زخمهایی هستند که در اثر فشار طولانی مدت روی پوست شما ایجاد میشوند. افرادی که برای مدت طولانی بیحرکت هستند، مانند کسانی که در بستر هستند یا از ویلچر استفاده میکنند، بیشتر در معرض خطر زخم بستر هستند. این زخمهای دردناک میتوانند بزرگ شوند و منجر به عفونت شوند. در برخی موارد، اگر به دنبال درمان قطعی زخم بستر نباشید این مورد میتواند تهدید کننده زندگی باشد.
زخم بستر چه قسمتهایی از بدن شما را تحت تاثیر قرار میدهد؟
زخم بستر میتواند از هر جایی شروع شود. به عنوان مثال، افرادی که از اکسیژن درمانی استفاده میکنند ممکن است بر روی پلهای بینی، گوش یا پشت سر خود دچار زخمهای فشاری شوند. زخمهای فشاری نیز میتوانند در داخل دهان شما از دندان مصنوعی نامناسب، لولهگذاری یا تهویه مکانیکی ایجاد شوند. اما زخم بستر به احتمال زیاد در قسمتهایی از بدن که استخوانهای شما نزدیک به پوست شما قرار دارند ایجاد میشود، مانند:
- مچ پا
- برگشت
- باسن
- آرنج
- پاشنه
- باسن
- استخوان دنبالچه
پس بیش از پیشرفت و فراگیر شدن این این زخمها باید به دنبال درمان قطعی زخم بستر بود.
- علائم زونا در سالمندان و روشهای درمان آن
- مراقبت از سالمند (نکات مهم برای نگهداری از سالمند در منزل )

علل ایجاد بیماری زخم بستر چیست؟
زخم بستر زمانی ایجاد میشود که فشاری جریان خون را به پوست شما کاهش میدهد یا قطع میکند. این کمبود جریان خون میتواند باعث ایجاد آسیب زخم فشاری در کمتر از دو ساعت شود. سلولهای پوست روی اپیدرم ( لایه بیرونی پوست) شروع به مردن میکنند. با شکسته شدن سلولهای مرده، زخم فشاری ایجاد میشود. زخم بستر زمانی که فشار همراه با موارد زیر وجود داشته باشد بیشتر ایجاد میشود.
- رطوبت ناشی از عرق، ادرار ( ادرار ) یا مدفوع ( مدفوع )
- کشش (کشیدن یا کشیده شدن پوست) ناشی از سر خوردن روی تخت شیبدار یا ویلچر
چه کسانی در معرض خطر زخم بستر هستند؟
افرادی که پوست نازک تری دارند و افرادی که توانایی حرکتی محدودی دارند (یا بدون حرکت هستند) بیشتر در معرض ابتلا به زخم بستر هستند. این افراد داری شرایط زیر هستند که در اولین اقدام باید برای به دنبال درمان قطعی زخم بستر بود:
- کما
- فلج
- استفاده از ویلچر
- استفاده از گچ گیری و آتل یا وسایل مصنوعی
چه شرایطی خطر ابتلا به زخم بستر را افزایش میدهد؟
کودکان و بزرگسالان با شرایط سلامتی خاص بیشتر در معرض ابتلا به زخم بستر و درمان قطعی زخم بستر هستند. این شرایط عبارتند از:
- سرطان
- فلج مغزی
- نارسایی مزمن وریدی
- زوال عقل
- دیابت
- نارسایی قلبی
- نارسایی کلیه
- سوتغذیه
- بیماری شریان محیطی
- آسیب نخاعی
علائم زخم بستر چیست؟
زخم بستر میتواند دردناک و خارشدار باشد. اما برخی از افرادی که احساسات کسل کننده دارند، قادر به احساس آن نیستند. ظاهر زخم بستر و علائم آن بسته به مرحله زخم متفاوت است.

مراحل زخم بستر چیست؟
دکتر از یک سیستم مرحلهبندی برای تعیین شدت زخم فشاری استفاده میکنند.
مراحل زخم بستر یا زخم فشاری عبارتند از:
- مرحله 1:
پوست شما قرمز یا صورتی به نظر میرسد، اما زخم باز وجود ندارد. ممکن است برای افرادی که پوست تیره تر دارند، دیدن تغییر رنگ سخت باشد. پزشک شما ممکن است به این مرحله به عنوان آسیب فشار اشاره کند. پوست شما ممکن است در لمس حساس باشد. یا ممکن است پوست شما گرم تر، خنک تر، نرم تر یا سفتتر شود.
- مرحله 2:
یک زخم کم عمق با پایه صورتی یا قرمز ایجاد میشود. ممکن است ریزش پوست، خراشیدگی و تاول را مشاهده کنید .
- مرحله 3:
یک زخم قابل توجه ممکن است به لایه چربی پوست شما برود.
- مرحله 4
زخم به هر سه لایه پوست نفوذ میکند و عضلات، تاندونها و استخوانهای سیستم اسکلتی- عضلانی شما را در معرض دید قرار میدهد.
عوارض زخم بستر چیست؟
زخم بستر خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی تهدید کننده زندگی مانند سلولیت و سپتی سمی را افزایش میدهد . ممکن است دچار سپسیس شوید یا نیاز به قطع عضو داشته باشید . در سراسر جهان، زخم بستر هر سال منجر به مرگ بیش از 24000 نفر میشود.
برخی از افراد مجاری سینوسی ایجاد میکنند، که که آسیب زخم فشاری را به ساختارهای عمیق تر در بدن شما متصل میکنند. بسته به اتصال مجرای سینوسی، ممکن است ایجاد شود:
- باکتری در جریان خون شما (باکتریمی) که میتواند منجر به مننژیت باکتریایی یا اندوکاردیت شود .
- عفونت استخوان یا عفونت مفاصل
- عفونت های استرپتوکوک گروه A ، از سلولیت تا فاشئیت نکروزان (بیماری گوشتخوار).
علائم زخم بستر عفونی چیست؟
تب و لرز اغلب اولین علائم عفونت هستند. زخم فشاری ممکن است به شرح زیر باشد:
- فوق العاده دردناک
- بوی بد
- قرمز و در لمس بسیار گرم
- متورم شده
- ترشح چرک

زخم بستر چگونه تشخیص داده می شود؟
ممکن است برای تشخیص و درمان به متخصص زخم مراجعه کنید. پزشکان زخم بستر را بر اساس ظاهر آنها تشخیص داده و مرحلهبندی میکنند. پزشک شما از زخم برای نظارت بر بهبود زخم عکس میگیرد.
ممکن است آزمایشهای خاصی را برای بررسی عفونتها انجام دهید، مانند:
- بیوپسیها
- کشت و آزمایش خون
- اشعه ایکس یا ام آر آی
درمانهای غیر جراحی برای درمان قطعی زخم بستر چیست؟
شما یا یک مراقب ممکن است بتوانید برای مراحل 1 یا 2 یک درمان قطعی زخم بستر داشته باشد. برای مراحل 3 یا 4 زخم بستر، ممکن است برای درمان قطعی زخم بستر به متخصص زخم مراجعه کنید. بسته به شدت زخم فشاری، ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد تا زخم بهبود یابد.
برای درمان درمان قطعی زخم بستر به صورت آسیب فشاری، شما یا پزشکان ممکن است:
- زخم را با آب و صابون یا آب نمک (محلول آب نمک استریل) شستشو دهید یا تمیز کنید.
- زخم را با باندهای مخصوص طبی بپوشانید (بپوشانید) که برای بهبود بهبودی طراحی شده اند. اینها شامل ژل مبتنی بر آب (هیدروژل)، هیدروکلوئید، آلژینات ها (جلبک دریایی) و پانسمان های فوم هستند.
برای زخمهای فشاری عمیق و شدید، پزشک بافتهای مرده را طی فرآیندی خارج میکند. پزشک بافت مرده را با استفاده از چاقوی جراحی برمیدارد. یا ممکن است از پمادهایی استفاده کنند که به بدن شما کمک میکند تا بافت مرده را حل کند.
متخصص ممکن است ابتدا ناحیه مورد نظر را با یک بی حس کننده موضعی بی حس کند، زیرا حتی اگر بافت مرده است، ناحیه اطراف آن مرده نیست.
چه داروهایی درمان قطعی زخم بستر هستند؟
بسته به علائم خود، ممکن است برای درمان قطعی زخم بستر داروهای زیر را مصرف کنید:
- آنتی بیوتیکها
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- مسکنها
درمانهای جراحی برای درمان قطعی زخم بستر چیست؟
زخمهای فشاری مراحل 3 یا 4 که عمیق هستند یا ناحیه وسیعی از پوست را تحت تاثیر قرار میدهند ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. ممکن است برای بستن زخم و بهبود و درمان قطعی زخم بستر نیاز به پیوند پوست داشته باشید .

چگونه می توانید از زخم بستر پیشگیری کنید؟
این مراحل میتواند خطر ابتلا به زخم بستر را کاهش دهد:
- اگر نشسته اید هر 15 دقیقه یا اگر روی تخت هستید هر یک تا دو ساعت یک بار وضعیت خود را تغییر دهید. اگر نمی توانید موقعیت خود را تغییر دهید، یک مراقب میتواند به شما در انجام این کار کمک کند.
- پوست خود را به طور منظم بررسی کنید تا تغییرات رنگ پوست و احساسات (حساسیت یا درد، گرما یا خنکی) را بررسی کنید.
- یک رژیم غذایی مغذی داشته باشید و به خوبی هیدراته بمانید.
- پوست خود را تمیز و خشک نگه دارید. برای محافظت از پوست در برابر تعریق، ادرار و مدفوع از کرمهای مانع رطوبت استفاده کنید.
- در تمرینات فیزیوتراپی شرکت کنید.
- برای ترک سیگار کمک بگیرید. نیکوتین بهبود زخم را کند میکند.
- از تشکهای مخصوص طراحی شده یا بالشتکهای فوم برای کاهش فشار روی پوست خود استفاده کنید.
- ملحفه، زیرپوش و لباس خود را اغلب بشویید و عوض کنید.
چشم انداز فردی که زخم بستر دارد چیست؟
پوست شما به اندازه زمانی که زخم فشاری شما بهبود یافته بود قوی نیست. مهم است که اقدامات پیشگیرانه مانند تغییر موقعیت بدن خود را اغلب انجام دهید. درمان زخم بستر پیشرفته (مراحل 3 یا 4) دشوارتر است. این زخمهای فشاری خطر ابتلا به عفونت و مسائل تهدید کننده زندگی را افزایش میدهند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در معرض خطر زخم بستر هستید و متوجه شدید به پزشک خود هشدار دهید:
- تغییرات در رنگ پوست
- علائم عفونت
- حساسیت، درد یا گرمی پوست
سخنپایانی
داشتن توانایی محدود برای حرکت و تغییر موقعیت بدن، افراد را در معرض خطر زخم بستر قرار میدهد. اگر فردی روی ویلچر، در رختخواب است و یا سایر عوامل خطر را دارد، مهم است که پوست این شخص را برای علائم زخم بستر به طور منظم بررسی کنید. بهتر است قبل از باز شدن پوست یا بزرگ شدن بیش از حد دهان، زخم بستر زود تشخیص داده شود. این زخمهای فشاری به خوبی به درمان پاسخ میدهند.
آسیبهای فشاری که عمیقتر به پوست میروند خطر عفونت را افزایش میدهند. مراقبتهای پزشکی مناسب برای درمان قطعی زخم بستر حیاتی است. با پزشک خود در مورد راههایی برای کاهش خطر ابتلا به زخم بستر صحبت کنید.