با شناسایی علائم آلزایمر در سالمندان میتوان از پیشرفت این بیماری جلوگیری کرد و علاوه بر آن با سالمندانی که دچار این بیماری شدهاند ارتباط خوبی برقرار کرد. توجه داشته باشید که شروع آلزایمر در سالمندان با علائمی همراه بوده که نخستین قدم برای درمان و جلوگیری از بروز مشکلات بیشتر، شناسایی این علائم است. علاوه بر دانستن این نشانهها و علائم، توصیه میشود در صورتی که میخواهید از این افراد مراقبت و نگهداری کنید، شناخت کامل و کافی در مورد این بیماری و برخورد با سالمندان مبتلا به آلزایمر نیز داشته باشید. در این مقاله نشانهها و علائم آلزایمر در سالمندان را مورد بررسی قرار میدهیم.
بیماری آلزایمر چیست؟
آلزایمر بیماری آشنا و تلخی بوده که معمولا افراد مسن بالای 65 سال به آن مبتلا میشوند. این بیماری همراه با تخریب و زوال عملکرد مغز به صورت تدریجی است. به بیانی دیگر میتوان گفت، این بیماری موجب از بین رفتن سلولهای مغزی شده و همچنین در مهارتهای شناختی افراد اختلال ایجاد میکند. این بیماری شایعترین شکل زوال عقل بوده که بر روی حافظه، رفتار و تفکر فرد تأثیر میگذارد. اغلب تا حدی پیشرفت میکند که بر فعالیتها و عملکردهای روزانه تأثیر می گذارد.
بیماری آلزایمر موجب تخریب و از بین رفتن سلولهای مغزی و از دست دادن مهارتهای اجتماعی و فکری فرد بیمار میشود. این بیماری به صورت تدریجی پیشرفت کرده و بدتر میشود، به صورتی که میزان تحلیل و تخریب مغز بیشتر شده ولی در بیماران مختلف سرعت این تحلیل متفاوت است. بعضی از افراد، در مراحل ابتدایی این بیماری توانایی انجام امور شخصی و روزانه خودشان را از دست داده ولی برخی دیگر در مراحل بعدی با این مشکلات مواجه خواهند شد، در این شرایط میتوان از پرستار سالمند آلزایمری کمک گرفت.
استخدام پرستار در منزل
برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماسهای زیر تماس حاصل نمایید.
نشانهها و علائم آلزایمر در سالمندان
معمولا علائم آلزایمر در سالمندان از سن 60 سال به بالا مشاهده میشود. این علائم و نشانهها طی سه مرحله خفیف، متوسط و شدید بروز پیدا میکنند. برای تشخیص شروع آلزایمر در سالمندان میتوان به صورت منظم چکاپ سلامت را برای سالمندان انجام داد:
شروع آلزایمر در سالمندان
آلزایمر و یا زوال عقلی به صورت تدریجی و به مرور زمان پیشرفت میکند و اتفاق میافتد. میتوان گفت شروع آلزایمر در سالمندان با مشکلات متعدد مربوط به محیط اطراف فرد بیمار همراه است. علائم شروع آلزایمر در سالمندان عبارتند از:
- عدم توانایی در قضاوت صحیح
- ایجاد اختلال در حافظه
- افزایش پرخاشگری، اضطراب و افسردگی
- انجام کند روتین زندگی و امور روزانه
- گرفتن تصمیمات اشتباه و عجولانه
- گم کردن لوازم شخصی یا قرار دادن این لوازم در مکانهای غیر عادی
- کاهش شنوایی و از دست دادن حس بویایی
- اختلال فضای بینایی
- اثر انگشت غیر طبیعی
- فراموش کردن نام مکان و اشیا و فراموشی گفتگوها یا رویدادهای اخیر
- پرسیدن سوالات تکراری
- مشکل در فکر کردن کلمه مناسب برای صحبت

علائم آلزایمر متوسط
اگر به علائم شروع آلزایمر در سالمندان توجه نشود به مرور زمان این بیماری پیشرفت کرده و وارد مرحله میانی و متوسط میشود. شروع مرحله متوسط آلزایمر با دشواریهای متعددی برای خود شخص و اعضای خانواده او همراه است. معمولا برای نگهداری از بیماران آلزایمری که به این مرحله رسیدند از پرستار سالمند آلزایمری کمک میگیرند چون این بیماران به توجه و نظارت بیشتری نیاز دارند. شایعترین نشانهها و علائم آلزایمر در سالمندان در مرحله متوسط عبارتند از:
- عدم توانایی در یادگیری امور و تکالیف جدید
- بروز اختلالات متعدد در زبان و گفتار
- داشتن مشکل در بهیادآوردن خویشان و بستگان
- نوسانات شدید خلقوخو (سردرگمی، بیقراری، عصبانیت و انجام رفتارهای تکانشی)
- بروز مشکلات مختلف در توانمندیهای شناختی نظیر دقت، تمرکز و سازماندهی افکار
علائم آلزایمر شدید
با پیشرفت بیماری آلزایمر در سالمندان و عدم جلوگیری از آن، متاسفانه غمانگیزترین و تلخترین حالت ممکن بیمار را مشاهده خواهیم کرد. در مرحله پیشرفته این بیماری، سالمندان نمیتوانند از خودشان به خوبی مراقبت کنند و قادر به انجام کارهای روزمره خود نیستند. به همین دلیل تا جای ممکن بهتر است که پرستاری برای کمک به این افراد استخدام کنید. این افراد ساعت متعددی را در رختخواب خودشان سپری میکنند. شیاعترین نشانههای آلزایمر شدید عبارتند از:
- بروز مشکلات متعدد در ارتباط برقرارکردن با دیگران
- بروز مشکلات عفونت پوستی و تشنج
- کاهش شدید وزن
- افزایش ساعت خواب
- عدم توانایی در کنترل و اختیار ادرار و مدفوع
- دشواری در خوردن غذا
- قورت دادن سخت آب دهان خود
- تولید اصوات نامشخص از خود مانند آه کشیدن، ناله کردن و صداهای مشابه
- خواب بیشتر
چه زمانی برای از دست دادن حافظه به پزشک مراجعه کنید؟
اگر شما، یکی از اعضای خانواده یا دوستان در به خاطر سپردن وقایع اخیر یا تفکر واضح مشکل دارید، به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است سوالاتی بپرسد و آزمایشها و روشهای مختلفی را انجام دهد تا ببیند چه چیزی ممکن است موجب بروز علائم شروع آلزایمر در سالمندان شود.
همچنین پزشک ممکن است برای ارزیابی بیشتر شما را به یک متخصص، مانند متخصص مغز و اعصاب ارجاع دهد. اگر شما یا کسی که میشناسید اخیراً به آلزایمر مبتلا شده است، به مراحل بعدی پس از تشخیص آلزایمر مراجعه کنید. با مراجعه به پزشک هنگام مشاهده علائم شروع آلزایمر در سالمندان و شناسایی زودهنگام آن، میتوان این بیماری را کنترل و مدیریت کرد. توجه داشته باشید که نشانهها و علائم این بیماری، ممکن است در سنین جوانی و زودتر از موعد نیز بروز پیدا کند.
مراقبت و پرستاری از سالمندان مبتلا به آلزایمر
افراد با بالا رفتن سنشان و وارد شدن به دوره پیری و میان سالی، به نگهداری مداوم و مراقبت بیشتری نیاز پیدا میکنند. این افراد به دلیل کهولت سن در اندامهای حرکتی خود ضعف دارند و برای حرکت ناتوان هستند، به همین دلیل بتیئ به صورت مرتب از این افراد پرستاری شود. با توجه به این شرایط در صورتی که این افراد به آلزایمر مبتلا شوند باید از آنها دو برابر نگهداری و مراقبت کرد. معمولا این افراد به صورت تمام وقت و شبانه روی به پرستار سالمند آلزایمری در منزل نیاز خواهند داشت.

توجه داشته باشید که با شروع آلزایمر در سالمندان و پیشرفت این بیماری، افراد سالمند به فراموشی و اختلال حافظه دچار میشوند، به همین دلیل علاوه بر اینکه قادر به انجام امور ساده روزانه خود نیستند، ممکن است کارها و رفتارهای غیرعادی از خودشان نشان دهند. یکی از خدمات شرکت پرنیان طراوت سلامت گستر (پرستاریاب) ارائه خدمات در زمینه نگهداری و مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر است. اعضای خانواده فرد مبتلا به آلزایمر میتوانند برای نگهداری و مراقبت از عزیزان خود از پرستاران مجرب و حرفهای این مجموعه کمک بگیرند و هیچ نگرانی و استرسی را در مورد حفظ سلامت سالمندان خود نداشته باشند.
دلایل بروز نشانهها و علائم آلزایمر در سالمندان
دلایل متعدد و گوناگونی موجب شروع آلزایمر در سالمندان میشود که مهمترین عللهای ایجاد این بیماری در افراد عبارتند از:
- افزایش سن
- سوابق خانوادگی و ژنتیک
- نوع سبک زندگی
- رژیم غذایی
- مشروبات الکلی و دخانیات
- نوع فعالیت بدنی و غیره
نکات مهم در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر
با رعایت کردن نکات زیر در سنین جوانی و میانسالی میتواند تا حدودی خطر مبتلا شدن به این بیماری و بروز علائم آلزایمر در سالمندان را کاهش داد:
- تغییر دادن سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مناسب و سالم
- کنترل کردن بیماریهایی مانند دیابت، بیماریهای قلبی، فشار خون و غیره و جلوگیری از تشدید آنها
- کار کشیدن و تقویت مغز توسط برنامهها و ابزارهای موجود مربوط به این زمینه
- حفاظت سلامت مغز و بدن
- جلوگیری از استرس، تنشهای ذهنی، اضطراب، نگرانیهای مداوم و غیره
- انجام ورزش به صورت مداوم و منظم

توجه داشته باشید کسانی که سوابق خانوادگی و ژنتیکی این بیماری را دارند، باید این نکات را برای جلوگیری از شروع آلزایمر در سنینی بالا انجام دهند.
جمع بندی
میتوان گفت بیماری آلزایمر و یا زوال عقلی، دردناکترین بیماری برای افراد مسن است. معمولا این بیماری افراد بالای 60 سال را درگیر خود کرده و متاسفانه تا به امروز هیچ درمان قطعی برای آن پیدا نشده است. شروع آلزایمر در سالمندان با علائمی همراه است که در این مقاله این علائم را در 3 دسته تیم بندی و بررسی کردیم، علاوه بر آن دلایل بروز این بیماری و نکاتی که برای جلوگیری از مبتلا شدن به آن باید رعایت کرد را نیز باین کردیم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد. همچنین در صورتی که به پرستار کودک، پرستار نوزاد و یا پرستار بیمار نیاز داشته باشید کلیه خدمات پرستاری در این شرکت ارائه میشوند.
تماس با پرستاریاب
پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسبترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج میباشد.