فردی که به بیماری آلزایمر (فراموشی) دچار میشود نیاز به پرستار سالمند آلزایمری دارد چون نگهداری و مراقبت از این افراد در منزل کار دشوار و سختی بوده و میتوان گفت برای افراد کم طاقت و معمولی، تقریبا کار غیر ممکنی است. کسانی که به این بیماری کبتلا شدهاند، نمیتواند کارهای شخصی و روزمره خود را به درستی انجام دهد، به همین دلیل با پیشرفت این بیماری حتما باید یک پرستار و مراقب کنار او حضور داشته باشد. در ادامه با ما همراه باشید تا با بیماری آلزایمر و وظایف پرستار سالمند آلزایمری بیشتر آشنا شوید.
بیماری آلزایمر چیست؟
آلزایمر یک بیماری پیشرونده در سیستم مغز و اعصاب است. این بیماری موجب بروز مشکلات و اختلالات در حافظه کوتاه مدت، بلند مدت و یا هردو میشود. بیماری آلزایمر در عملکرد مغز اختلالاتی ایجاد کرده و به مرور زمان پیشرفت کرده و عملکرد کلی و تواناییهای ذهنی بیمار را از کنترل خارج میکند. معمولا افراد مسن (بین 2 تا 5 درصد) به این بیماری مبتلا میشوند، با این وجود ممکن است افراد جوان نیز به این بیماری مبتلا شوند.
بیماری آلزایمر موجب تخریب و از بین رفتن سلولهای مغزی و از دست دادن مهارتهای اجتماعی و فکری فرد بیمار میشود. این بیماری به صورت تدریجی پیشرفت کرده و بدتر میشود، به صورتی که میزان تحلیل و تخریب مغز بیشتر شده ولی در بیماران مختلف سرعت این تحلیل متفاوت است. بعضی از افراد، در مراحل ابتدایی این بیماری توانایی انجام امور شخصی و روزانه خودشان را از دست داده ولی برخی دیگر در مراحل بعدی با این مشکلات مواجه خواهند شد، در این شرایط میتوان از پرستار سالمند آلزایمری کمک گرفت.
علائم و نشانه های آلزایمر
آلزایمر شایعترین و متداولترین شکل زوال عقل بوده و با نشانههایی همراه است که عبارتند از:
- تغییر در حالت و رفتار فرد و تغییر در شخصیت فرد
- نامشخص بودن زمان و مکان و جابجا گذاشتن وسایل
- ضعف بیان و اختلالات حافظه
- مشکلات در تفکر ذهنی و کمبود حافظه کوتاه مدت
- دشواری در انجام کارهای عادی و روزمره
- از دست دادن انگیزه و ناامید شدن
- اختلال در قضاوت و تصمیم گیری
- مشکلات زبان و ادراک
- مشکل در انجام وظایف شخصی
- از دست دادن اطلاعات حافظه
- از دست دادن قدرت تشخیص زمان
- افسردگی و گوشهگیری
- از دست دادن قدرت تکلم
- سرانجام مرگ در اثر ناراحتیهای تنفسی
علاوه بر دانستن این نشانهها و علائم، توصیه میشود در صورتی که میخواهید از این افراد مراقبت و نگهداری کنید، شناخت کامل و کافی در مورد این بیماری و برخورد با سالمندان مبتلا به آلزایمر نیز داشته باشید. نشانههای این بیماری، حدود بیست سال پیش از بروز آن مشاهده میشود. توجه داشته باشید که میتوان در سریعترین زمان ممکن با داشتن اطلاعات کافی در مورد این بیماری آن را درمان کرد.
پرستار سالمند آلزایمری
نگهداری و مراقبت از سالمند آلزایمری به دانش و مهارت تخصصی و داشتن صبر و حوصله نیاز دارد. بعد از تشخیص این بیماری مهمترین هدف، سبک و کیفیت زندگی فرد بیمار است. پرستار سالمند آلزایمری موظف است نسبت به رفتار و روحیه آن فرد، شرایط مطلوبی را درمحیط نگهداری از فرد بیمار فراهم کند.
متاسفانه تا به امروز برای بیماری آلزایمر هیچ درمانی قطعی پیدا نشده است و فردی که به آن مبتلا شده تا آخر عمر درگیر این بیماری است، به همین دلیل نباید از بیمار آلزایمری هیچ انتظاری داشت. توجه داشته باشید که این بیمار به هیچ عنوان نباید تنها باشد، در نتیجه توصیه میشود که پرستار سالمند آلزایمری برای مراقبت و نگهداری 24 ساعته از او استخدام کنید.
استخدام پرستار در منزل
برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماسهای زیر تماس حاصل نمایید.
اعضای خانواده فردی که به این بیماری مبتلا شده است باید برنامه ریزی روزانه و قوانین ثابتی داشته باشند تا بیمار راحتتر این برنامه را به یاد بیاورد. علاوه بر آن محیط نگهداری از فرد بیمار باید امن باشد. میتوان گفت شخصی که آلزایمر دارد رفتار غیر قابل پیش بینی دارد به همین دلیل امکان دارد که در برخی مواقع با پیشرفت بیماری وسایل منزل مانند اجاق گاز، وسایل برقی و غیره برای او بسیار خطرناک باشد.
نحوه برخورد با سالمندان مبتلا به آلزایمر
برای مراقبت از این افراد باید به چند نکات توجه داشته باشید، به عنوان مثال در صورتی که فرد بیمار مرتکب اشتباهی شد، باید وانمود کرد که همه چیز درست بوده و متوجه آن نشدهاید. علاوه بر آن، به خاطر داشته باشید که نباید دارویی را در اطراف و در دسترس آنها بگذارید و همچنین از تمامی دربهای خروجی، اتاق خواب، حمام و غیره حفاظت کرده تا مطمئن شوید که اتفاق خطرناکی نمیافتد.
بدیهی است سالمندان که به آلزایمر مبتلا هستند نمیتوانند به امور اداری و مالی خودشان رسیدگی کنند، در نتیجه توصیه میشود فرزندان مسئولیت این کارها را به عهده بگیرند. مواردی همچون صحبت، بازی و تفریح و حرکت از تشدید بیماری پیشگیری کرده و تا حدودی وضعیت بیمار را بهبود میبخشد.
وظایف پرستار سالمند آلزایمری
پرستار سالمند آلزایمری برای نگهداری و مراقبت از سالمند وظایفی بر عهدعه دارد. توصیه میشود هنگام مصاحبه حضوری و قبل از بستن قرارداد برای استخدام، به صورت کامل و واضح وظایفی که از پرستار توقع دارید را بیان کنید و پس از توافق طرفین شروع به همکاری کنید. برخی از این وظایف عبارتند از:
- استحمام بیمار
- مسواک زدن دندان
- رسیدگی به سر و وضع سالمند
- لباس پوشاندن و تعویض آن
- غذا دادن به سالمندان
- بردن به سرویس بهداشتی
- ایجاد مهارتهای تعامل اجتماعی
- ایجاد مهارتهای توانایی شناختی
- ایجاد تعامل و صحبت با سالمندان
- انجام ورزش و فعالیت های روزانه
- تقویت حافظه با استفاده از ابزار و تجهیزات موجود در این حرفه
- مدیریت رفتار و حمایت های عاطفی
- بهبود خلق و خو و حرکات بدن
- روحیه دهی به افراد سالمند و ایجاد حس امنیت و آرامش

در ادامه مهمترین وظایف پرستار سالمند آلزایمری را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
استحمام بیمار
پرستار سالمند آلزایمری موظف است حداقل 2 بار در هفته بیمار را به حمام برده تا مانع به وجود آمدن انواع عفونتها به خصوص عفونت دستگاه تناسلی و پوست شود. افراد آلزایمری معمولا تمایلی به حمام کردن ندارند، به همین دلیل توصیه میشود لوازم مورد نیاز برای حمام را به طور کامل آماده کنید تا همه چیز برای زمانی که بیمار می خواهد حمام کند مهیا باشد.
مسواک زدن دندان
پرستار سالمند آلزایمری حداقل باید 2 بار در روز دندانهای سالمند را مسواک بزند و در صورتی که بیمار دندان مصنوعی داشت، میبایست دندانها را هر شب بیرون بیاورد و آنها را مسواک بزند. علاوه بر آن لثههای فرد بیمار نیز باید تمیز باشد. در صورتی که لثتهها زخمی شد حتما به پزشک اطلاع داده شود.
رسیدگی به سر و وضع سالمند
سرو وضع سالمند همیشه باید آراسته و مرتب باشد. در صورتی که ریش، مو ، ریش و ناخن به کوتاه کردن نیاز داشت، حتما باید این کار را انجام داد. توصیه میشود برای انجام کوتاهی از وسایلی استفاده کنید که خطری نداشته باشد، به عنوان مثال سعی کنید برای زدن ریش از ماشین اصلاح استفاده کرده و از تیغ استفاده نکنید.
لباس پوشاندن و تعویض آن
پرستار سالمند آلزایمری باید تا جای ممکن سعی خود را بکند که سالمند آلزایمری خودش لباسهای خود را عوض کرده و در صورتی که خسته شد به او کمک کند. توصیه میشود لباسهایی را که میخواهد بپوشد را مرتب کرده و تا جای ممکن تنوع آنها را کنید تا از سردرگمی بیمار آلزایمری جلوگیری کنید. تا جای ممکن سعی کنید لباسهای راحتی به بیمار بدهید.
توجه داشته باشید که بیماران آلزایمری معمولا علاقهای به در آوردن لباس از روی سر ندارند، به همین دلیل توصیه میشود از لباسهایی که زیپ دارند استفاده کنید.
غذا دادن به سالمندان
غذا دادن به سالمند مهمترین وظیفه پرستار سالمند آلزایمری است. اکثر بیماران آلزایمری در بیشتر مواقع یادشان میورد که چه زمانی غذا خوردهاند و در بعضی مواقع در جاهای نامشخص نیز غذاها را مخف میکنند . علاوه بر آن امکان دارد با پیشرفت بیماری نحوه استفاده از وسایلی همچون قاشق، چنگال و غیره را از یاد ببرند.
بردن به سرویس بهداشتی
پرستار سالمند آلزایمری باید از رفتارهای فردی از او مراقبت میکند شناخت کافی داشته باشد تا بتواند از چهره او بفهمد که چه زمانی به دستشویی رفتن نیاز دارد. توصیه میشود تا جای ممکن از توالت فرنگی برای بیمار آلزایمری استفاده کند. اگر بیمار به بیاختیاری دچار شود، ابتدا حتما باید با پزشک مشورت کنید. در این شرایط پرستار میبایست مصرف مایعات را برای بیمار به خصوص پیش از خوابیدن محدود کرده و همچنین شبها برای اینکه بیمار هنگام رفتن به دستشویی دچار مشکل نشود از چراغ خواب استفاده کند.
مهارت های مورد نیاز پرستار سالمند آلزایمری
پرستار سالمند آلزایمری باید از مهارتها و تخصص کافی در این زمینه برخوردار باشد که برخی از این مهارتها عبارتند از:
ارتباط موثر پرستار سالمند با سالمند
از مهمترین و اصلیترین مهارتهایی که پرستار سالمند آلزایمری هنگام مراقبت و نگهداری از سالمندان باید داشته باشند، توانایی ارتباط برقرار کردن صحیح با این افراد است. با برقرار کردن ارتباط موثر محیطی شاد ایجاد شده و اعتماد به نفس سالمند نیز افزایش پیدا میکند، همچنین احساسات خوشایندی در آنها به وجود میآید.
همدلی و درک افراد مسن
همدلی کردن و درک افراد مسن از دیگر مهارتها مهمی است که هر پرستار سالمند آلزایمری باید آن را داشته باشد. پرستار موظف است دغدغهها و علایق این فرد را به خوبی شناسایی کند و بشناسد و تا بتواند بهتر و با کیفیتتر از سالمند مراقبت و نگهداری کند.
آشنایی با اصول بهداشت و مراقبتهای اولیه
نظارت بر وضعیت سلامت و ارزیابی آن بخش مهمی از وظایف یک پرستار سالمند است. توجه داشته باشید که افراد سالمند بیشتر به بیماریهای مختلف دچار میشوند، به همین دلیل واکنش سریع و پیشگیری از بیماریها بسیار مهم است. در نتیجه پرستار سالمند آلزایمری موظف است هنگام نگهداری از سالمند، اصول مراقبتهای بهداشتی را به خوبی رعایت کند و علاوه بر آن تسلط کافی بر روی انجام کمکهای اولیه داشته باشد.

سایر ویژگیها و مهارتهایی که پرستار سالمند آلزایمری باید داشته باشد عبارتند از:
- رعایت زمانبندی
- آشنایی با تزریقات و روشهای کمکهای اولیه پزشکی
- توانایی کنترل اضطراب و استرس در موقعیتهای خطرناک
- توانایی در جابجایی افراد مسن
- مهارتهای گزارشدهی و آشنایی با داروهای تجویز شده
مزایای مراقبت از سالمندان در منزل توسط پرستار
استخدام پرستار سالمند آلزایمری برای نگهداری و مراقبت از بیمار در منزل، باعث میشود تا سالمند در محیط آشنا باشد و به صورت مستقل زندگی کند. در کل استخدام پرستار برای سالمندانی که به بیماری دچار میشوند مزایای متعددی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- احساس آرامش و ایمنی بیشتر
- افزایش رضایت و خشنودی سالمند
- داشتن فرصت بیشتر برای ارتباط نزدیکتر با اعضای خانواده و عزیزان
- مراقبت مداوم و شخصی
- تسریع بهبودی جراحات بعد از جراحی
- برقراری ارتباط عاطفی با افراد سالخورده
- حفظ و تقویت استقلال سالمندان
- بهرهوری اقتصادی
از مهمترین جنبهها و مزایای استخدام پرستار سالمند آلزایمری، اطمینان از آسایش و سلامت سالمندان است. وقتی فرد سالمند در خانه خود بماند، احساس بهتری از نظر جسمی و روحی دارد.
- پرستار بیمار
- نقش پرستار کودک
- وظایف پرستار نوزاد چیست؟
- مهم ترین ویژگی های پرستار سالمند خوب چیست؟ (12 مورد)
نحوه ارتباط با سالمندان مبتلا به آلزایمر
بیمارانی که به آلزایمر مبتلا هستند به صورت تدریجی حواسشان را از دست میدهند و در انجام کارها و تواناییهای فکری زیر دچار مشکل میشود:
- حافظه کوتاه مدت
- فراموشی
- ناتوانی در صحبت کردن
- ناتوانی یا ضعف در بیان کلمات
- کاهش بسیاری از تواناییهای شناختی همچون استدلال، توجه، تمرکز و غیره
- ناتوان در مشورت و ارتباط گرفتن با دیگران
در صورتی که رفتار پرستار سالمند آلزایمری محبت آمیز و خونگرم باشد، بیمار هم واکنش مناسبی نشان داده با پرستار سالمند آلزایمری سازگاری دارد. ولی اگر رفتار بد و خصمانهای ببینید، امکان دارد واکنشهای هیجانی همچون پرخاشگری، افسردگی، غم و عصبانیت از خود نشان دهد. برای اینکه با این افراد ارتباط خوبی برقرار کنید به موارد زیر توجه نمایید:
- صحبت با لحنی آرام و ملایم
- سرزنش نکردن بیمار هنگام سردرگمی و اصلاح اشتباهات او با پیشنهادات خوب
- صحبت با بیمار حتی وقتی او نمیفهمد دیگران چه میگویند.
- پرسیدن سوال و مهلتی دادن به او برای پاسخ
- صدا زدن او با نام قبل از اینکه از بیمار بخواهید کاری انجام دهد
- برقراری تماس چشمی با او هنگام صحبت برای کمک به تمرکز او
- خاموش کردن تلویزیون و رادیو هنگام صحبت با فرد مبتلا به آلزایمر برای جلوگیری از تمرکز کردن او
- استفاده از طنز هنگام صحبت با بیمار در صورت، ولی هرگز نباید او را مسخره کرد.
مراقبت از سالمندان آلزایمری
در سراسر جهان حدود چهل و چهار میلیون نفر مبتلا به بیماری آلزایمر بوده و با توجه به اینکه جمعیت سالمندان رو به افزایش است، همواره آمار این بیماری نیز بالا رفته است. با استفاده از برخی از شیوههای مراقبتی میتوان جنبههای مختلف زندگی این بیماران را کنترل و مدیریت کرد:
- داشتن روتین نگهداری منظم برای بیمار
- افزایش ارتباطات بیمار آلزایمری
- کسب آگاهی راجع به بیماری آلزایمر
- تلاش برای فعال نگه داشتن بیمار
- حفظ ارتباط با انجمن های آلزایمر
- کمک به تقویت عزت نفس بیماران آلزایمری
- داشتن رژیم غذایی مناسب و مغذی
- فراهم کردن محیط امن برای بیماران آلزایمری
پرستار سالمند آلزایمری باید در برخی از فعالیتهای روزمره همچون تهیه غذا به سالمند کمک کند. برای بیمارانی که در مراحل اولیه این بیماری قراردارند مراقبت و نگهداری روزانه یک گزینه بسیار مناسب برای خانوادههایی بوده که به صورت تمام وقت مشغول کار هستند. استخدام پرستار نیمه وقت مقرون به صرفه تر از استخدام پرستار تمام وقت و بیست و چهار ساعته بوده و علاوه بر آن پرستار سالمند هم میتواند زمانی برای استراحت داشته باشد. برای نگهداری از سالمندان آلزایمری توسط پرستار سالمند آلزایمری به نکات زیر باید توجه کرد:
- ایمن کردن محیط خانه سالمند
- شناخت کافی بیماری آلزایمر
- فعال نگه داشتن بیمار
- داشتن یک برنامهریزی روزانه و ثابت
- مرتب کردن فضای خانه سالمند خود و منظم و خلوت نگه داشتن آن
- کمک به بیمار برای حفظ استقلال و عزت نفس
- داشتن صبر و حوصله کافی برای نگهداری از سالمند
- بهره بردن از تکنولوژی
- مراقبت از خود
- داشتن برخورد طبیعی با بیماران آلزایمری
- داشتن رفتاری مهربان با سالمند برای افزایش روحیه و شادی بیمار
نحوه نگهداری پرستار از سالمند آلزایمری
زمانی که فردی به بیماری آلزایمر مبتلا میشود، معمولا در مراحل ابتدایی به پرستار نیاز ندارد. ولی در با پیشرفت این بیماری به حضور شخصی در کنار خود نیاز پیدا میکند. در این شرایط توصیه میشود از پرستار سالمند آلزایمری کمک بگیرید. برای نگهداری از این افراد توسط پرستار سالمند آلزایمری، ابتدا باید پرستار به درستی وخامت و ماهیت این بیماری را تشخیص دهد، برنامه ریزی دقیقی برای بیمار و خودش داشته باشد و شرایطش را برای انجام این کار آماده کند.

نحوه مراقبت و نگهداری از افراد مسن توسط پرستار مسئله مهم و دشواری است، زیرا امکان دارد که بیمار به صورت ناگهانی اعمال و رفتار غیرقابل پیش بینی از خود نشان دهد. پرستار سالمند آلزایمری موظف است با بیماران تعامل اجتماعی خوبی ایجاد کرده و با افرادی که بیمار هستند همدلی کنند تا مانع پیشرفت این بیماری شوند. خدماتی که پرستار سالمند آلزایمری باید ارائه دهد به دانش، تجربه و تخصص کافی نیاز دارند، برخی از این خدمات عبارتند از:
- نظافت و استحمام
- کنترل مصرف داروها
- مسئولیت پذیری و نظم
- کمک به رفت و آمد
- کمک به ورزش و تحرک
- کارهای روزمره منزل
کنترل آلزایمر در سالمندان
برای پیشگیری و کنترل بیماری آلزایمر توصیه میشود پرستار سالمند آلزایمری کارهای زیر را انجام دهد:
- تغییر عادت های ساده
- غذا خوردن با دست مخالف
- مسواک زدن با دست مخالف
- شانه کردن موها با دست مخالف
- نوشتن و خواندن
- برای خود مطالب را با صدای بلند بخوانید.
- زیاد بنویسید و بخوانید.
- مجلهای که بیشتر دوست دارید را هر روز بخوانید.
- خاطره و یا محتوایی را که به آن علاقه دارید یادداشت کنید.
- برای خود در خواندن با تغییر دادن صدا به جای شخصیتهای کتاب یا نویسنده در خواندن تنوع ایجاد کنید.
- پیدا کردن سرگرمیهای جدید
- رفتن به تفریح و کوه با دوستان
- انجام باغبانی و کاشت گیاه
- داشتن رژیم غذایی غذاهای ضد التهاب و غذاهایی سرشار از آنتی اکسیدانها
- انجام ورزش مورد علاقه
- انجام پازلهای ذهنی از قبیل جدول یا سودوکو
- صحبت با غریبهها
- تقویت حافظه دیداری
- نگاه کردن به عکسهای خانوادگی از نزدیک، بستن چشمهای خود و توضیح دادن در مورد عکس
- جا به جا کردن وسایل خانه برای تقویت مغز و به خاطر سپردن و یادآوری آنها
هزینه استخدام پرستار سالمند آلزایمری چقدر است؟
هزینه استخدام پرستار سالمند آلزایمری به عوامل متعددی بستگی دارد، به همین دلیل نمیتوان هزینه مشخصی تعیین کرد، برخی از این عوامل عبارتند از:
- نیاز فرد سالخورده
- ساعت کاری
- بیماریهای سالمند
- توقعات کارفرما
- تحرک یا بیتحرکی سالمند
- بیاختیاری سالمند
- انجام امور منزل در صورت نیاز
- نیاز به مراقبتهای ویژه
- مراقبت از یک یا چند سالمند
جمع بندی
بالا رفتن سن یک روندی نرمال و طبیعی بوده که در بیشتر موارد با مشکلاتی همراه است، این مشکلات ممکن است زندگی افراد مسن و اعضای خانواده این افراد را تحت تاثیر قرار دهد. بیماری آلزایمر یکی از این مشکلات بوده که به صورت تدریجی و به مرور زمان پیشرفت کرده به صورتی که فرد قادر به انجام کارهای ساده روزمره نیز نمیباشد. در این شرایط میتوان از پرستار سالمند آلزایمری کمک گرفت.
پرستار سالمند آلزایمری باید تخصص و تجربه کافی در این زمینه داشته باشد. بیماران آلزایمری نیازهای منحصر به فرد و خاصی دارند و در روتین آنها باید موارد مشخصی عایت شود. در این مقاله وظایف پرستار سالمند آلزایمری و نحوه نگهداری از افرادی که به این بیماری دچار شدهاند را مورد بررسی قرار دادهایم. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
تماس با پرستاریاب
پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسبترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج میباشد.