روشهای مؤثری برای درمان بی اختیاری ادرار در سالمندان مانند استفاده از قرص کنترل ادرار در سالمندان دارد. در این مقاله دلایل بی اختیاری ادرار را مورد بررسی قرار میدهیم و بهترین قرصهای برایکنترل ادرار در سالمندان را به شما معرفی خواهیم کرد.
بی اختیاری ادرار در بزگسالان و سالمندان چیست؟
بی اختیاری ادرار به خروج غیر ارادی ادرار گفته می شود. این عارضه ممکن است برای هر فردی در هر سنی رخ دهد، ولی با این حال در سالمندان بسیار شایعتر است. افزایش سن، باعث ایجاد تغییراتی در بدن شده که موجب بافزایش احتمال بی اختیاری ادرار در سالمندان میشود.

بر اساس گزارش بنیاد مراقبتهای اورولوژی میتوان گفت که، از هر 2 خانوم بالای 65 سال، گاهی اوقات یکی از این 2 نفر دچار نشت مثانه میشود. ممکن است نشت مثانه به دلیل افزایش سن، سبک زندگی و یا بعضی از بیماریها باشد. عدم اختیار داشتن ادرار در سالمندان ممکن است به شکلهای مختلف زیر باشد:
- ممکن است بعضی از افراد گاهی اوقات نشت ادرار را تجربه کنند.
- ممکن است بعضی از افراد به صورت مداوم ریزش ادرار را تجربه کنند.
- بعضیها، به صورت کامل عدم کنترل مثانه و روده را تجربه میکنند.
استخدام یک پرستار سالمند
برای مصرف به موقع و سروقت قرص کنترل ادرار در سالمندان میتوانید از یک پرستار سالمند باتجربه و بادقت کمک بگیرید. شرکت پرستاریاب خدمات پرستاری خود را با قیمتی مناسب به شما عزیزان ارائه میدهد.
استخدام پرستار در منزل
برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماسهای زیر تماس حاصل نمایید.
لیست قرص کنترل ادرار در سالمندان
داروهای زیر بهترین داروها برای جلوگیری از بی اختیاری ادرار در بزرگسالان و خروج ادرار در روز و شب و همچنین کنترل ادرار است:
- یوریناسین (سولیفیناسین)
- دولوکستین
- اکسی بوتینین
- تولترودین
- وزیکر
- دی سیکلومین
- میرابگرون
یوریناسین (سولیفیناسین)
قرص یوریناسین که به سولیفناسین هم عرضه میشود، یک قرص کنترل ادرار در سالمندان است که برای درمان و بهبود نشانههای مثانه بیش فعال تجویز میشود. علائمی همچون:
- نیاز فوری و شدید به دفع ادرار که همراه با خیس شدن و یا نشت ادرار ناگهانی است.
- تکرر ادرار
- نیاز اورژانسی و فوری به دفع ادرار
عوارض یوریناسین (سولیفیناسین)
این قرص کنترل ادرار در سالمندان علاوه بر فواید، عوارضی نیز ممکن است داشته باشد. این قرص بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر گذاشته و باعث بروز برخی از عوارض خواهد شد، مهمترین و شایعتری عوارض این دارو عبارتند تز:
- سردرد
- سرگیجه
- توهم و خواب آلودگی
- خشکی دهان
- یبوست، عفونت مجاری ادرار
- تاری دید
معمولا عوارض ذکر شده موقت بوده و به مرور زمان برطرف خواهد شد، در صورت شدیدتر شدن این عوارض و یا عدم بهبود آنها، حتما باید به پزشک مراجعه نمایید. گاهی ممکن است این قرص کنترل ادرار در سالمندان با عوارض خطرناک و جدیتری نیز همراه باشد. مانند:
- کاهش تعریق
- گرما زدگی (در صورت زندگی در مناطق گرم، احتمال بروز این مشکل بیشتر خواهد شد)
- سرگیجه و تهوع
- افزایش دمای بدن و تب
- خستگی و خارش شدید
- تنگی نفس یا درد قفسه سینه
- التهاب لب، صورت، گلو و زبان که باعث سخت شدن نفس کشیدن میشود.
- کهیر یا تورم پوست

دولوکستین
در واقع این دارو برای بهبود اضطراب و افسردگی تجویز میشود. همچنین این قرص به تسکین درد عصبی (نوروپاتی محیطی) در افراد مبتلا به دیابت و یا درد مداوم (مانند مبتلایان به کمر درد مزمن، آرتریت یا فیبرومیالژیا) کمک میکند. دولوکستین به بهبود خواب، خلق و خو، سطح انرژی و اشتها کمک شایانی میکند و باث کاهش تنشهای عصبی میشود.
همچنین این قرص برای بی اختیاری ادرار در بزرگسالان نیز تجویز میشود. این قرص کنترل ادرار در سالمندان نخستین قرصی است که به صورت خاص برای بهبود بیاختیاری ادرار استرسی تجویز میشود. این قرص در اروپا برای بهبود بیاختیاری استرسی تأیید شده است، ولی هنوز مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیست.
این قرص کنترل ادرار در سالمندان برای بهبود و درمان بیاختیاری ادرار استرسی و علاوه بر آن نشت ادرار به صورت غیرارادی هنگام سرفه و یا موارد مشابه تجویز میشود. بر اساس آزمایشات انجام شده میتوان گفت، تاثیر این قرص نسبت به سایر قرصهای دارونمای ساختگی و تمرین عضلات کف لگن در بانوان مبتلا به این عارضه بیشتر است.این قرص قادر به کاهش تعداد دفعات بیاختیاری ادرار میشود. با این وجود، بر روی تعداد افراد معالجه شده تاثیر کحدودی دارد و ممکن است با عوارض جانبی همچون حالت تهوع همراه باشد. سالمندان در برابر عوارض جانبی داروها نسبت به سایر افراد حساسیت بیشتری نشان میدهند، به همین دلیل این باید حتما توسط پزشک و بعد از بررسی دلیل بروز بیماری مورد استفاده قرار بگیرد.
علت بی اختیاری ادرار در سالمندان
بی اختیاری ادرار در بزرگسالان ممکن است به دلایل متعددی مانند دیابت، عدم نوشیدن آب کافی در زایمان و غیره بروز داده شود. مشکلات زیر میتوانند دلیل لیجاد بی اختیاری ادرار در آقایان و بانوان باشند:
- بیماری آلزایمر
- اسکلروزیس چندگانه
- حمله قلبی
- احتقان
- بیماری پارکینسون
- چاقی بیش از حد
- یبوست
دلایل شایعی که باعث بی اختیاری ادرار در بانوان میشود شامل موارد زیر میباشد:
- شروع یائسگی
- بارداری های قبلی
- آتروفی عضلات کف لگن
- زایمان
در آقایان، شایعترین دلیل بررای بروز این عارضه مربوط به مشکلات پروستات میشود.
انواع بی اختیاری ادرار
شایعترین دلایل بی اختیاری ادرار در بزرگسالان به شش نوع تقسیم بندی میشود که عبارتند از:
بی اختیاری فوریتی
بی اختیاری فوریتی شایعترین نوع بی اختیاری ادرار در بزرگسالان بوده که بیشتر به مثانه پرکار مربوط میشود. در این نوع از بی اختیاری ادرار، فرد به سرعت و فوری به ادرار کردن نیاز پیدا کرده که باعث خروج ادرار قبل از رسیدن به سرویس بهداشتی میشود.
بی اختیاری کامل
این نواع بی اختیاری نشان دهنده این است که عضله اسفنکتر ار کار افتاده است. در این شرایط به صورت غیر قابل کنترل و مداوم نشت صورت میگیرد.
بی اختیاری استرسی
این بی اختیاری وقتی بروز داده میشود که فشار شکمی افزایش پیدا کرده و بر فشار بسته شدن مثانه غلبه میکند. ممکن است بی اختیاری استرسی هنگام عطسه، سرفه، برداشتن وسایل سنگین و یا بالارفتن از پله با درد در شکم نیز همراه باشد. در بانوان بی اختیاری استرسی به دلیل زایمان و بارداری شایعتر است. با این حال، ممکن است برای آقایانی که قبلاً دچار سرطان پروستات و یا جراحی شدهاند را نیز به وجود بیاید.
بی اختیاری سرریزی
این نوع بی اختیاری وقتی بروز داده میشود که هیچ وقت مثانه به صورت کامل خالی نشود. در این شرایط، افراد در بیشتر اوقات به دستشویی رفتن نیاز پیدا میکنند. این شرایط بیشتر به دلایلی همچون بروز نوعی انسدا در سیستم مجرای ادراری و انقباضات ضعیف مثانه باشد و یا وقتی مثانه در کل قادر به انقباض نباشد.
بی اختیاری عملکردی
این بی اختیاری به دلیل سایر ناتوانیها ایجاد میشود. آرتروز، اختلالات نورولوژیکی و یا عوارض حمله قلبی باعث میشود که فرد به سرعت قادر به بار کردن زیپ خود نباشد و باعث بروز حادثه شود. افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، به خوبی فوریت ادرار را متوجه خواهد شد، ولی نمیتوانند از نظر فیزیکی برای رفتن به دستشویی برنامه ریزی کنند.
بی اختیاری ترکیبی
وقتی فرد بیشتر از 1 نوع بی اختیاری داشته باشد، به بی اختیاری ترکیبی مبتلا شده است. افرادی که به این نوع بی اختیاری مبتلا هستند بیشتر بانوان میباشند که به طور معمول دچار ترکیبی از بی اختیاری فورتی و استرسی شدهاند. ولی کسانی که به بیماری پارکینسون، زوال عقل و یا اختلالات نورولوژیکی مبتلا هستند و کسانی که سابقه حملههای قلبی داشتهاند نیز ممکن است بی اختیاری عملکردی و بی اختیاری فوریتی را تجربه کنند.
زندگی با تکرر ادرار در سالمندان
ممکن است سالمندان عزیز شما از تیم مشکل خجالت بکشند، به همین دلیل نزد پزشک نروند و برای حل مشکل خود از قرص کنترل ادرار در سالمندان، پدهای جاذب و یا لباس زیر محافظتی استفاده کنند. ولی تا حد زیادی با کمکهای پزشکی میتوان بی اختیاری ادراری را درمان کرد. علاوه بر آن، ممکن است این افراد ندانند باید به چه نوع پزشکی مراجعه نمایند.
پزشک برای حل مشکل بی اختیاری ادراری، چه کاری انجام می دهد؟
- گرفتن آزمایش خون برای بررسی سطوح کلسیم، عفونت کلیه و گلوکز
- گرفتن آزمایش تجزیه و تحلیل ادرار برای رد کردن احتمال عفونت یا خون در ادرار
- معاینهی فیزیکی کامل، شامل معاینات اورولوژیک برای آقایان و معاینه لگن و مقعد برای بانوان
- بررسی سوابق پزشکی مراجعه کننده
ممکن است در نخستین ویزیت از بیماران خواسته شود که دفترچه ادرار خود را همراه خود بیاورند یا پیش از ویزیت دوم، دفترچهای تهیه کنند. احتمالا موراد زیر در این دفترچه ثبت شده است:
- زمانهایی که در طول روز ادرار میکنند.
- انواع نوشیدنیهایی که مصرف میکنند.
- تعداد و توصیف دفعات حوادث ادراری
- مقدار ادرار که با ظرف مدرج مخصوص در دستشویی، اندازه گیری میشود.
افزایش بی اختیاری ادرار با بالا رفتن سن
با افزایش سن، در قسمت پایینی دستگاه ادراری تغییراتی به وجود میاید که باعث بی اختیاری ادرار میشود. با بالا رفتن سن، حالت و ظرفیت انقباضی مثانه کم میشود و علاوه بر آن، حجم باقیمانده ادرار بعد از ادرار کردن نیز افزایش پیدا میکند. عضله دترسور در طی مرحله ذخیره سازی، افزایش انقباض کنترل نشده را نشان میدهد.

بانوان سالمند یائسه، حجم عضلات لگن کاهش پیدا میکنن و همچنین به صورت تدریجی پشتیبانی از بافت رباطی و همبد برای اندامهای لگن از بین میرود.در این شرایط کف لگن به مرور زمان ضعیف شده و احتمال افتادگی اندام لگن نیز افزایش میدهد که باعث رکتوسل، افتادگی رحم و سیستوسل میشود.
جمع بندی
قرص کنترل ادرار در سالمندان نخستین روش درمانی بوده که بیشتر افراد برای درمان این عارضه سراغ این روش میروند. می روند. علاوه بر آن بی اختیاری ادرار در بزرگسالان مشکلی شایع مخصوصا در میان بانوان است که برای درمان آن روشهای مختلفی وجود دارد. برای درمان در بیشتر مواقع بعد از مراجعه به پزشک در نخستین مرحله داروی بی اختیاری ادرار تجویز میشود. در این مقاله انواع قرص بی اختیاری ادرار در بزرگسالان که توسط پزشک تجویز شده و باید زیر نظر پزشک استفاده شوند را معرفی کردیم.
تماس با پرستاریاب
پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسبترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج میباشد.