امیکرون (Omicron) با سویههای قبلی کرونا از نظر نوع بیماریزایی، سرعت سرایت، طول دوره بیماری و علائم امیکرون تفاوتهای زیادی دارد. این ویروس تغییرات زیادی از نظر پروتئینهای سطحی و ظاهری دارد، به صورتی که میتوانید به سیستم ایمنی بدن که با واکسیناسیون تقویت شده نیز نفوذ کند. از دیگر خصوصیات امیکرون میتوان به این اشاره کرد که این ویروس تمام طیفهای سنی را مبتلا میکند، در صورتی که فقط افراد سالمند و میانسال مبتلا به دلتا ویروس و سایر نسخههای آلفا و بتای کرونا میشوند ولی کودکان و نوزادان نیز ممکن است به این ویروس مبتلا شوند. در این مقاله علائم و نشانههای امیکرون را در کودکان و بزرگسالان بررسی میکنیم.
امیکرون چیست؟
امیکرون آخرین سویه نگرانکننده کرونا است که ابتدا سازمان جهانی بهداشت آن را B.1.1.529 نامید. امروزه در بعضی از کشورهای جهان این ویروس به شایعترین و مهمترین سویه ویروس کرونا تبدیل شده است.
امیکرون چه تفاوتی با انواع قبلی ویروس دارد؟
ویروس کرونا با پروتئینی به اسم اسپایک به سلولهای بدن نفوذ پیدا کرده و منجر به بروز بیماری کووید-19 میشود. بیشتر از سی پروتئین اسپایک ویروس امیکرون مشخص شده که این مقدار از جهشهای نوع دلتا تقریبا 2 برابر بیشتر است.
نصف این جهشها در قسمتی به وجود امده که ویروس کرونا توسط آن به سلولهای بدن انسان نفوذ پیدا کرده و باعث بروز عفونت در بدن میشود. این جهشها میتواند موجب کمتر تشخیص دادن این ویروس توسط دستگاه ایمنی (آنتیبادیهای تولید شده پس از واکسیناسیون و یا عفونت قبلی) شده و به همین دلیل خطر عفونت و مبتلا شدن به ویروس امیکرون به صورت چشمگیری افزایش پیدا کند.
حداقل 3 جهش در نوع ویروس امیکرون، به ویروس کمک میکند تا از شناسایی شدن توسط آنتیبادی دستگاه ایمنی فرار کند. همچنین جهشی دیگر هم موجب افزایش ورود به سلولهای انسان شده و آن را بیشتر انتقال میدهد.
منشاء این نوع ویروس از کجاست؟
تا به امروز درباره منشا بروز این ویروس فقط حدس و گمانهایی مطرح شده است. بر اساس نظریه یکی از دانشمندان مشغول به کار در مؤسسه ژنتیک UCL لندن، اگر فردی در سیستم ایمنی بدن خود نقصی داشته باشد در طی مبتلا شدن به عفونت، نوع امیکرون در بدن آن فرد تکامل پیدا میکند.
تست هایی تشخیص کرونا امیکرون
تست PCR (سوابهای بینی و دهان) ابتلای فرد به عفونت کرونا COVID-19 را نشان میدهد. تستهای رپید هم میتواند راه حل سریعی برای تشخیص امیکرون است. اما توجه داشته باشید که دقت و اختصاصیت این تستها برای اقدام به درمان و یا مسافرت هوایی معتبر نمیباشد.

شایع ترین علائم امیکرون
اینئ ویروس در روزهای نخست به سلولهای ریه حمله کرده که این حمله موجب آسیب دیدن سلیومها میبینند. سلیومها موادی شبیه به مو هستند که درون ریهها حرکت کرده و باعث پاک شدن راههای هوایی ریه از آلودگیها از جمله مخاط میشود. وقتی سلولهای به دلیل حمله ویروس امیکرون به عفونت مبتلا میشوند، باعث مرگ سلیومها شده و منجر به پر شدن ریه از ذرات آلوده و مخاط میشود. در این شرایط ریه ملتهب شده و این التهاب منجر به بروز سایر علائم امیکرون از قبیل سرفه خشک، داشتن خلط و تنگی نفس میشود و ممکن است در بیمار علائم زیر بروز داده شود:
بدن درد
از دیگر نشانههای امیکرون میتوان به بدن درد اشاره کرد. درست مانند کرونا، افرادی که به امیکرون مبتلا میشوند نیز دچار درد عمومی و بدن درد میشوند. معمولا بدن درد تا چندین روز ادامه خواهد داشت.
خستگی
خستگی همراه با سویههای قبلی بوده که در اکثر موارد حدودا 5 الی 8 روز ادامه پیدا میکند. با این وجود، همچنان بعضی از افراد ممکن است تا چندین هفته بعد از عفونت نیز دچار احساس خستگی شوند. هنوز نیز به صورت قطعی نمیتوان گفت که در صورتی که آزمایش امیکرون مثبت باشد، تا چند روز خستگی طول میکشد.
خارش گلو
دکتر Angelique Coetze، برای نخستین بار در باره امیکرون هشدار داد. او در این مورد گفت : «کسانی که گزارش کردهاند که خارش گلو دارند ولی سرفه نمیکند. به همین دلیل این نوع از ویروس کرونا با سویههای قبلی کمی تفاوت دارد. نوشیدن مایعات و استفاده از پاراستامول باعث کاهش این درد میشود.»
سردرد
افرادی که به ویروس امیکرون کرونا آلوده شدهاند معمولا دچار سردرد میشوند. محققان یافت بودند که کسانی که به ویروس کرونا مبتلا شدهاند دچار سردردهای متوسط تا شدید شدهاند و دردهای کوبنده و ضربانداری را احساس میکنند.
آبریزش بینی
عفونت ویروسی باعث تولید مخاط بیشتری در بینی شده تا مانع ورود ذرات ویروسی به بدن شود. به همین دلیل آبریزش بینی نیز از دیگر نشانههای امیکرون است.
عطسه
عطسه هم از دیگر علائم امیکرون به شمار میشود. این نشانه باعث میشود که ویروس اومیکرون با سرماخوردگی اشتباه گرفته شود. در صورتی که به صورت منظو وشت سر هم عطسه میکنید، توصیه میشود برای آسودگی خاطر یک آزمایش انجام دهید.

علائم امیکرون در بزرگسالان چیست؟
علائم امیکرون در افرادی که 3 دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند نسبت به دلتا خفیفتر بوده و به بستری شدن و مراقبتهای ویژه کمتر نیزا است. نشانههای امیکرون در کسانی که سیستم ایمنی سالمی دارند و هر 3 دوز واکسن را دریافت کردهاند عبارتند از:
- اسهال
- عطسه
- دردهای عضلانی
- تب و لرز خفیف
- سردرد
- کمر درد
- خشکی گلو
- گلودرد
ولی ممکن است ریه کسانی که واکسن نزدند و یا به بیماریهای زمینهای و نقص سیستم ایمنی مبتلا هستند درگیر شود. معمولا اگر ریه با ویروس امیکرون آلوده شود به اکسیژن درمانی و مراقبتهای ویژه نیاز است ولی این مراقبتها از دیگر سویههای کرونا به مراتب کمتر است. اگر سالمند عزیز شما به این بیماری مبتلا شده باشد باید متحت مراقبتهای بیشتر و جدیتری قرار بگیرد، چون مبتلا شدن افراد مسن به امیکرون نسبت به سایر افراد خطرناکتر بوده و عوارض بیشتری دارد. در این شرایط، توصیه میشود یک پرستار سالمند باتجربه و دلسوز استخدام کنید، تا به خوبی از سالمند مراقبت کرده و داروهای مورد نیاز را سر وقت به او بدهد.
استخدام پرستار در منزل
برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماسهای زیر تماس حاصل نمایید.
علائم امیکرون در کودکان چیست؟
در حال حاضر دغدغههای بیشتر والدین مبتلا شدن کودکانشان به این ویروس است، به همین دلیل والدین و پرستار کودک تمام تلاش خود را میکنند تا از بروز این بیماری در نوزادان و کودکان جلوگیری شود. بهتر است بدانید که ویروس امیکرون در نوزادان و کودکان به کیسههای هوایی و سلولهای ریه حملهور نشده ولی شدیدا سلولهای فوقانی تنفسی از قبیل حلق، نای، سینوسها و بین را مورد حمله قرار میدهد. این ویروس در مدتی کوتاه موجب ملتهب شده بدن مخصوصا گلو میشود. شایعترین نشانههای امیکرون در کودکان عبارتند از:
- آبریزش بینی
- عطسه
- خستگی
- بیحوصلگی
- سرفه
- گلودرد
- خروسک

یکی از شایعترین علائم امیکرون در اطفال خروسک بوده که این عارضه به دلیل التهاب حنجره بروز پیدا میکند. خروسک صدای کودک را خشن کرده و باعث بروز سرفههای خشک پشت سرهم و قطاری میشود.
مدت زمان شروع علائم کرونا اومیکرون
معمولا از مبتلا شدن به این ویروس تا بروز علائم امیکرون حدود 5 الی 6 روز طول میکشد. با این وجود، بر اساس مطالعات انجام شده میتوان گفت که نشانههای امیکرون 3 روز بعد از مبتلا شدن و تا 13 روز پس از آن نیر ظاهر ممکن است ظاهر شود.