با افزایش سن مردان، احتمال بزرگ شدن پروستات آنها بیشتر میشود. این میتواند باعث تنگ شدن مجرای ادرار و کاهش جریان ادرار شود. این وضعیت به نام هیپرپلازی خوشخیم پروستات شناخته میشود و با سرطان پروستات متفاوت است. مردان ممکن است تغییرات دیگری در پروستات داشته باشند که سرطانی نیستند.
در این مقاله به پاسخ این سوال که علائم پروستات چیست خواهیم پرداخت زیرا دانستن این موضوع که علائم پروستات چیست میتواند به شناسایی و مدیریت بهموقع این مشکلات کمک کند.
پروستات چیست؟
پروستات بخشی از دستگاه تناسلی مردانه است که شامل آلت تناسلی، پروستات، کیسههای منی و بیضهها میشود. پروستات درست زیر مثانه و جلوی رکتوم قرار دارد. اندازه آن تقریباً به اندازه یک گردو است و مجرای ادرار (لولهای که ادرار را از مثانه تخلیه میکند) را احاطه کرده است. پروستات مایعی تولید میکند که بخشی از مایع منی را تشکیل میدهد.
علائم پروستات چیست؟
سرطان پروستات ممکن است در مراحل ابتدایی هیچ نشانه یا علامتی را ایجاد نکند. سرطان پروستات پیشرفتهتر میتواند علائم و نشانههایی ایجاد کند. اکنون به پاسخ این سوال که علائم پروستات چیست خواهیم پرداخت، علائم پروستات به طور کلی میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- مشکل در ادرار کردن
- کاهش فشار در جریان ادرار(جریان ضعیف یا منقطع ادرار)
- وجود خون در ادرار
- وجود خون در مایع منی
- درد در استخوانها
- کاهش وزن غیرارادی
- اختلال نعوظ
- ادرار مکرر، به ویژه در شب
- مشکل در تخلیه کامل مثانه
- درد یا سوزش هنگام ادرار
- درد در کمر، لگن یا ناحیه لگن که از بین نمیرود.
- انزال دردناک
این علائم به روشنی نشان میدهند که مشکل پروستات ممکن است وجود داشته باشد اما به خاطر داشته باشید که این علائم ممکن است ناشی از شرایطی غیر از سرطان پروستات باشند.
به طور کلی، درک این سوال حیاتی که علائم پروستات چیست برای هر مردی که به سلامت خود اهمیت میدهد، ضروری است.

عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات چیست؟
عواملی که میتوانند خطر ابتلا به علائم پروستات را افزایش دهند شامل:
سن بالا:
خطر ابتلا به سرطان پروستات با افزایش سن افزایش مییابد. این بیماری بیشتر پس از سن ۵۰ سالگی شایع است.
نژاد:
به دلایل نامشخص، افراد سیاهپوست خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات دارند. در این افراد، سرطان پروستات به احتمال زیاد تهاجمی یا پیشرفته است.
سابقه خانوادگی:
اگر یکی از بستگان خونی، مانند والدین، خواهر یا برادر، به سرطان پروستات مبتلا شده باشد، خطر ابتلا افزایش مییابد. همچنین، اگر فردی سابقهای بسیار قوی از سرطان سینه در خانواده داشته باشد، خطر ابتلا به سرطان پروستات در این شخص ممکن است بیشتر باشد.
چاقی:
افراد چاق ممکن است در مقایسه با افرادی که وزن سالم دارند، خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات داشته باشند، اگرچه نتایج مطالعات در این زمینه متفاوت بوده است. در افراد چاق، احتمال تهاجمی بودن و عود کردن سرطان بعد از درمان اولیه بیشتر است.

درمانهای رایج برای پروستات چیست؟
اگر پزشک تشخیص دهد که سرطان پروستات فرد مراجعهکننده به سرعت رشد نخواهد کرد، ممکن است توصیه کند که بیمار بلافاصله سرطان را درمان نکند و به جای آن یکی از دو روش زیر را انجام دهد تا بررسی کند آیا علائم پروستات ظاهر میشود یا خیر. این دو روش شامل موارد زیر است:
نظارت فعال:
آزمایشهای آنتیژن اختصاصی پروستات (PSA) و بیوپسیهای پروستات به طور منظم انجام شود، همچنین تنها در صورتی درمان انجام شود که سرطان رشد کرده یا علائمی ایجاد کند.
انتظار هوشیارانه:
هیچ آزمایشی انجام نمیشود. پزشک هر گونه علائمی را که بروز کند درمان میکند. این روش درمانی معمولاً برای مردانی توصیه میشود که در سنین بسیار بالا هستند.
برخی از درمانهای رایج برای پروستات عبارتند از:
جراحی پروستاتکتومی:
عملی است که در آن پزشکان پروستات را برمیدارند. پروستاتکتومی رادیکال پروستات و همچنین کیسههای منی (غددی که مایعاتی تولید میکنند که به منی تبدیل میشود) را برمیدارد.
پرتودرمانی:
استفاده از پرتوهای پرانرژی (مشابه اشعه ایکس) برای از بین بردن سرطان.
دو نوع پرتو درمانی وجود دارد:
- پرتودرمانی خارجی: دستگاهی خارج از بدن پرتو را به سلولهای سرطانی هدایت میکند.
- پرتودرمانی داخلی: دانهها یا گلولههای رادیواکتیو به صورت جراحی درون یا نزدیک سرطان قرار داده میشوند تا سلولهای سرطانی را از بین ببرند.
سایر درمانها بستگی به این موضوع دارد که آیا سرطان پروستات گسترش یافته است یا خیر. ممکن است از درمانهای دیگری استفاده شود:
کرایوتراپی:
قرار دادن یک پروب ویژه درون یا نزدیک سرطان پروستات برای انجماد و کشتن سلولهای سرطانی. اما این درمان رایج نیست.
شیمیدرمانی:
استفاده از داروهای خاص برای کوچک کردن یا کشتن سرطان پس از گسترش به سایر قسمتهای بدن. داروها میتوانند به صورت قرصها یا داروهایی که از طریق رگها داده میشوند و گاهی هر دو باشند.
درمان بیولوژیکی:
با سیستم ایمنی بدن کار میکند تا با سرطان مبارزه کرده و عوارض جانبی سایر درمانهای سرطان را کنترل کند. عوارض جانبی نحوه واکنش بدن فرد به داروها یا سایر درمانها است.
- خواص بلوبری برای کودکان + بررسی 12 تا از خواص بینظیر
- محدوده قند خون نرمال در سنین مختلف باید چقدر باشد؟

اولتراسوند:
این درمان امواج صوتی پرانرژی (اولتراسوند) را به سمت سرطان هدایت میکند تا سلولهای سرطانی را بکشد. این روش درمانی مانند روش کرایوتراپی رایج نیست.
هورموندرمانی:
مانع از دریافت هورمونهای مورد نیاز برای رشد سلولهای سرطانی میشود. این روش همچنین به عنوان درمان محرومیت از آندروژن (ADT) شناخته میشود.
درمان هدفمند:
بهتر است از داروهایی که به سلولهای سرطانی حمله میکنند استفاده شود، این داروها آسیب به سلولهای سالم را به حداقل میرسانند. درمان هدفمند برای علائم پروستات که به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته و دیگر به هورموندرمانی پاسخ نمیدهد، استفاده میشود.
راههای پیشگیری از سرطان پروستات چیست؟
شما میتوانید خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهید اگر موارد زیر را رعایت کنید:
یک رژیم غذایی سالم پر از میوهها وسبزیجات انتخاب کنید:
از انواع میوهها، سبزیجات و غلات کامل استفاده کنید. میوهها و سبزیجات حاوی ویتامینها و مواد مغذی زیادی هستند که در سلامتی تاثیر بهسزایی دارند. هنوز شواهد کافی مبنی بر اینکه آیا میتوان از طریق رژیم غذایی از سرطان پروستات پیشگیری کرد وجود ندارد. اما داشتن یک رژیم غذایی سالم با انواع میوهها و سبزیجات میتواند سلامت کلی را بهبود بخشد.

غذاهای سالم را به جای مکملها انتخاب کنید:
هیچ مطالعهای نشان نداده که مکملها در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند. در عوض، غذاهایی را انتخاب کنید که غنی از ویتامینها و مواد معدنی هستند تا بتوانید سطوح سالم ویتامینها را در بدن خود حفظ کنید.
بیشتر روزهای هفته را ورزش کنید:
ورزش سلامت کلی شما را بهبود میبخشد، به شما کمک میکند وزن خود را حفظ کنید و روحیه شما را تقویت میکند. سعی کنید بیشتر روزهای هفته ورزش کنید. ورزش را به آرامی شروع کنید و به تدریج زمان ورزش روزانه خود را افزایش دهید.
وزن سالمی را حفظ کنید:
اگر وزن فعلی شما نرمال است، سعی کنید آن را با انتخاب یک رژیم غذایی سالم و انجام ورزش روزانه حفظ کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، بیشتر ورزش کنید و تعداد کالریهایی که هر روز میخورید را کاهش دهید. از پزشک خود بخواهید که به شما برای کاهش وزن سالم کمک کند.
با پزشک خود درباره افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات صحبت کنید:
اگر خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان پروستات دارید، پزشکان ممکن است درمانهای دارویی یا دیگر راهکارها را برای کاهش خطر در نظر بگیرید. برخی مطالعات نشان دادهاند که مصرف مهارکنندههای ۵-آلفا ردوکتاز، از جمله فیناستراید و دوتاستراید، ممکن است خطر کلی ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. این داروها برای کنترل بزرگ شدن غده پروستات و ریزش مو استفاده میشوند.
با این حال، برخی شواهد نشان میدهند که افرادی که این داروها را مصرف میکنند ممکن است خطر ابتلا به شکل شدیدتری از سرطان پروستات (سرطان پروستات با درجه بالا) را افزایش دهند. اگر نگران خطر ابتلا به سرطان پروستات هستید، با پزشک خود صحبت کنید.
جمعبندی
در اکثر موارد، سلولهای سرطانی پروستات به آرامی رشد میکنند بنابراین ممکن است مردانی که دچار این نوع سرطان هستند با مشکلات خاصی مواجه نشوند. سرطان پروستات که به آرامی رشد میکند، باید تحت نظر باشد. مردانی که سرطان پروستات آنها سریعتر رشد میکند، ممکن است از درمان فعال بهرهمند شوند.
در نهایت، آگاهی از این موضوع که علائم پروستات چیست و دنبال کردن مشاورههای پزشکی در زمان مناسب میتواند به بهبود کیفیت زندگی و سلامت مردان کمک کند. مردان باید از وضعیت پروستات خود آگاه باشند و در صورت مشاهده هر گونه علامت غیرمعمول به پزشک مراجعه کنند.