بیماری یبوست یکی از مشکلات و اختلالات رایج دستگاه گوارش محسوب می‌شود. این بیماری منجر به سخت‌تر شدن حرکت روده خواهد شد. این عارضه در سالمندان می‌تواند به عوامل مختلفی از‌جمله کاهش فعالیت بدنی، تغییر در رژیم غذایی یا مصرف برخی داروها مربوط باشد. برای درمان خانگی یبوست سالمندان روش‌های متنوعی وجود دارد که در اکثر مواقع موجب بهبودی کامل آن‌ها خواهد شد.

در صورتی که روش‌های درمان خانگی موثر واقع نشوند، می‌توان به متخصص دستگاه گوارش مراجعه کرده و داروهای مخصوص برای درمان این بیماری را دریافت کرد. در ادامه به انواع روش‌های درمان خانگی یبوست سالمندان خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

انواع روش‌های درمان خانگی یبوست سالمندان

روش‌های بسیار متنوعی برای درمان بیماری یبوست در خانه وجود دارد. این روش‌ها می‌توانند در بعضی مواقع جایگزین مناسبی برای مراجعه به پزشک متخصص گوارش محسوب شوند. در ادامه انواع روش‌های موثر درمان خانگی یبوست سالمندان را شرح خواهیم داد.

  • تغییرات در رژیم غذایی
  • افزایش مصرف مایعات
  • فعالیت‌‌های بدنی
  • مصرف ملین‌های طبیعی
  • برنامه‌ریزی و تنظیم زمان‌های توالت رفتن
  • نحوه‌ی صحیح نشستن در توالت
  • پرهیز از مواد غذایی یبوست‌زا
انواع روش‌های درمان خانگی یبوست سالمندان

درمان خانگی یبوست سالمندان با تغییرات در رژیم غذایی

بیماری یبوست می‌تواند در برخی موارد به صورت مزمن بروز پیدا کند. این بیماری می‌تواند ناشی از سبک زندگی کم‌تحرک یا بی‌تحرک و بیماری‌های گوارشی از‌جمله سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر (Irritable Bowel Syndrome یا IBS‏) باشد. تغییرات در رژیم غذایی یک عامل مهم در درمان خانگی یبوست سالمندان فارغ از نوع آن محسوب می‌شود. یکی از اجزای اصلی مواد غذایی فیبر می‌باشد که می‌تواند موجب تسکین این بیماری شود. این ماده‌ی غذایی از میکروبیوم (Microbiome) پشتیبانی می‌کند که این عمل موجب حفظ تعادل سالم باکتری‌ها در دستگاه گوارش خواهد شد.

فیبر به تحرک روده نیز کمک بسیاری می‌کند. تحرک روده باعث حفظ هماهنگی انقباضات عضلانی در روده‌ها شده که در نتیجه از فشار در طول پروسه‌ی هضم غذا جلوگیری خواهد کرد. به طور کلی دو نوع فیبر در ساختار غذایی وجود دارد که شامل فیبر محلول و فیبر نامحلول می‌باشند. مواد غذایی غنی از فیبرها فارغ از نوع محلول یا نامحلول آن می‌توانند موجب بهبود بیماری یبوست‌های خفیف و مزمن شوند.

فیبر نامحلول همان سبزیجاتی است که ما به عنوان علوفه آن‌ها را می‌شناسیم. بدن انسان قادر به هضم این‌ گونه فیبرها نمی‌باشد، بنابراین در صورتی که این نوع فیبرها وارد بدن شوند در اکثر مواقع بدون اینکه هضم شوند از بدن خارج خواهند شد. غذاهای سرشار از فیبر نامحلول عبارت‌اند از:

  • پوست، دانه و هسته‌ی میوه‌ها و سبزیجات
  • پاپ کورن (ذرت بو داده)
  • سبزی‌های برگ‌دار
  • آجیل
  • میوه‌های خشک

فیبر محلول نوعی فیبر است که قابلیت حل شدن در آب را دارد. هنگامی که فیبر محلول در آب دستگاه گوارش حل می‌شود، باعث ایجاد نوعی ژل شده که حجم آن را افزایش می‌دهد. این ژل همچنین به عنوان یک نرم‌کننده‌ی طبیعی برای مدفوع عمل کرده و در نتیجه موجب دفع راحت‌تر آن خواهد شد. فیبر محلول را می توان در موارد زیر یافت:

  • غلات کامل
  • سیب
  • موز
  • سبزیجات پخته‌‌ شده
  • بلغور جو دوسر

از غذاهای توصیه‌ شده برای درمان خانگی یبوست سالمندان می‌توان به سیب‌زمینی و سیب اشاره کرد.  این دو ماده‌ی غذایی در هر دو دسته‌ی فیبر محلول و نامحلول قرار می‌گیرند. این دو ماده‌ی غذایی حاوی فیبر محلول در درون خود و همچنین فیبر نامحلول در پوست بیرونی خود می‌باشند. در صورتی که فرد به یبوست خفیف مبتلا شود، می‌تواند با افزایش مصرف فیبر برای چند روز متوالی به بازگشت به برنامه‌ی حرکت طبیعی روده‌ی خود کمک کند.

اگر فرد به بیماری یبوست مزمن مبتلا شود، بهتر است با یک متخصص تغذیه مشورت کند. متخصص تغذیه می‌تواند در ایجاد یک برنامه‌ی غذایی غنی از فیبر و طولانی‌‌ مدت به درمان این بیماری کمک کند. یک روش معمولی برای درمان خانگی یبوست سالمندان، مصرف بین 25 تا 30 گرم فیبر در روز برای زنان و 30 تا 38 گرم برای مردان می‌باشد.

در صورتی که عادت به خوردن یک رژیم غذایی کم فیبر دارید، مصرف هم‌زمان مقدار زیادی فیبر می‌تواند موجب وخیم‌تر شدن علائم گوارشی از جمله گرفتگی یا نفخ شود. توصیه می‌شود به تدریج مواد غذایی با فیبر بالا را به برنامه‌ی رژیم غذایی خود اضافه کنید تا سیستم گوارش شما فرصتی برای سازگاری داشته باشد.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب علاوه بر درمان یبوست‌، می‌تواند در پیشگیری و درمان پوکی استخوان در سالمندان نیز بسیار موثر واقع شود.

درمان خانگی یبوست سالمندان با تغییرات در رژیم غذایی

درمان خانگی یبوست سالمندان از طریق افزایش مصرف مایعات

یکی از راه‌های ساده برای تسکین و درمان خانگی یبوست سالمندان از نوع مزمن، نوشیدن مقدار زیادی مایعات در طول روز می‌باشد. نوشیدن مایعات موجب هیدراته ماندن بدن می‌شود که این عامل می‌تواند در روند بهبودی این بیماری نقش موثری داشته باشد. نوشیدن مایعات از‌جمله آب آشامیدنی برای عملکرد صحیح دستگاه گوارش بسیار مهم می‌باشد. رعایت این مورد می‌تواند در به حرکت در آوردن مواد غذایی در روده‌ها بسیار موثر بوده و همچنین باعث افزایش انعطاف‌پذیری آن‌ها شود.

یکی از رایج‌ترین علل ابتلای افراد به بیماری یبوست مزمن، کم‌ آبی بدن می‌باشد. زمانی که مواد‌ غذایی وارد بدن می‌شوند، از طریق معده به روده‌ی بزرگ راه پیدا می‌کنند. در صورتی که در این پروسه، بدن به کم آبی دچار شده باشد، روده‌ی بزرگ به ناچار از مواد غذایی، آب مورد نیاز را جذب کرده و تامین می‌کند. در نتیجه‌ی این وضعیت، مدفوع(ضایعات مواد غذایی) سفت خواهد شد که این می‌تواند فرآیند دفع مدفوع را برای بدن بسیار سخت کند.

ممکن است بیماری یبوست مزمن ناشی از موارد دیگری از‌جمله نوع مواد غذایی مصرفی، نوع داروهای تجویزی یا بدون نسخه، مسافرت‌ها(آب به آب شدن فرد در مسافرت‌)، سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر و بارداری باشد. توصیه می‌شود در طول انجام فعالیت‌های ورزشی و در هوای گرم مایعات بیشتری نوشیده شود، زیرا در چنین شرایطی بدن با کم آبی بیش از حد مواجه خواهد شد. نوشیدن مایعات یکی از روش های موثر در درمان خانگی یبوست سالمندان محسوب می‌شود.

هنگامی که بدن به دلیل افزایش دفعات تخلیه‌ی مجاری ادراری و تعریق بیش از حد، مایعات بیشتری دفع می‌کند، انجام فعالیت‌های ورزشی یا روزانه و قرار گرفتن در هوای گرم می‌تواند باعث افزایش مشکلات و اختلالات در دستگاه گوارش بدن شود. زیرا در چنین شرایطی همان مقدار اندک آب ذخیره شده‌ در بدن نیز مصرف(تبخیر) خواهد شد. در چنین شرایطی نوشیدن مایعات به شدت توصیه می‌شود.

نوشیدن مایعات اضافی موجب نرم نگه داشتن ضایعات مواد غذایی می‌شود که این عامل در دفع راحت‌تر مدفوع کمک بسیاری خواهد کرد. حتما در نظر داشته باشید که نوشیدن مایعات بیش از حد، باعث درمان یبوست نخواهد شد و چه بسا در بعضی موارد این مورد موجب بروز اختلالات دیگری در دستگاه گوارش شود.

بهتر است که برای نوشیدن مایعات یک برنامه‌ریزی دقیق شود. توصیه‌ی ما بر این است که روزانه 9 فنجان مایعات برای خانم‌ها و ​​13 فنجان برای آقایان به طور متوسط کافی است. توجه داشته باشید که این‌ها شامل مایعاتی که از غذا دریافت می‌شوند نیز می‌باشند. برای افراد سالم، 8 فنجان مایعات در طول روز معقول است. توصیه می‌شود برای اطلاعات بیشتر با یک پزشک متخصص دستگاه گوارش در مورد میزان مصرف آب آشامیدنی مشورت شود.

برخی از افراد مبتلا به این بیماری بر اساس شرایط پزشکی خاص خود نیاز کمتری به نوشیدن مایعات دارند. در حالی که ممکن است برای برخی دیگر بیش از 8 فنجان در طول روز مورد نیاز باشد. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم انجام فعالیت‌های ورزشی می‌تواند نیاز افراد به نوشیدن مایعات را افزایش دهد.

مایعاتی از‌جمله آب سبزیجات، سوپ‌های شفاف و دمنوش‌های گیاهی منابع بسیار خوبی برای تامین کمبود آب مورد نیاز بدن می‌باشند و می‌توانند در بهبود و درمان خانگی یبوست سالمندان بسیار موثر واقع شوند.

از مصرف بیش از حد نوشیدنی‌هایی از‌جمله نوشیدنی‌های الکلی و کافئین‌دار دوری شود. مصرف این نوشیدنی‌ها می‌تواند ابتلا به بیماری تکرر ادرار را افزایش دهد که ابتلا به این بیماری باعث افزایش دفعات تخلیه‌ی مجاری ادرار و در نتیجه منجر به کمبود آب مورد نیاز بدن خواهد شد. رعایت این موارد در کنار استفاده از قرص کنترل ادرار در سالمندان زیر نظر پزشک معالج می تواند از ابتلا به بسیاری از مشکلات و اختلالات در بدن جلوگیری کند.

درمان خانگی یبوست سالمندان از طریق افزایش مصرف مایعات

درمان خانگی یبوست سالمندان با انجام فعالیت‌های بدنی

انجام فعالیت‌های بدنی می‌تواند عامل موثری در تسریع روند بهبود و یک روش معقول برای درمان خانگی یبوست سالمندان محسوب شود. انجام فعالیت‌های ورزشی روزانه علاوه بر تقویت قلب و سایر ماهیچه‌ها، موجب برقراری نظم بیشتر در ساختار حرکتی روده‌ها نیز خواهد شد. در‌واقع یکی از عوامل موثر در افزایش احتمال ابتلا به این بیماری تحرک کم یا عدم تحرک می‌باشد.

انجام فعالیت‌های ورزشی موجب کاهش زمان حرکت غذا در روده‌ی بزرگ می‌شود که این امر باعث محدود شدن میزان آب جذب شده از مدفوع خواهد شد. به این ترتیب از خشک و سفت شدن مدفوع جلوگیری خواهد شد. علاوه بر موارد ذکر‌‌‌ شده، انجام منظم ورزش‌های هوازی موجب تسریع تنفس، ضربان قلب و همچنین تقویت ریه در سالمندان می‌شوند. این موضوع می‌تواند به انقباضات طبیعی عضلات در روده‌ها کمک کند. زمانی‌‌ که ماهیچه‌های روده‌ای بهتر منقبض شوند می‌توانند در دفع سریع‌تر و راحت‌تر مدفوع بسیار کمک کنند.

توصیه می‌شود حداقل تا یک ساعت بعد از صرف غذا از انجام هرگونه فعالیت بدنی سنگین خودداری شود. پس از صرف غذا، جریان خون به سمت معده و روده افزایش پیدا می‌کند. علت این امر کمک به هضم بهتر غذا می‌باشد. در صورتی که بلافاصله بعد از صرف غذا فعالیت ورزشی انجام شود، خون از معده دور شده و به جای آن به سمت قلب و ماهیچه‌های بدن حرکت خواهد کرد. از آنجایی که قدرت انقباضات عضلانی روده‌ها به میزان جریان خون در آن‌ها وابسته است، جریان خون کمتر در دستگاه گوارش به معنای انقباضات عضلانی ضعیف‌تر در روده‌ها می‌باشد.

در چنین شرایطی مواد غذایی  به آرامی در روده‌ها حرکت می‌کنند که این امر می‌تواند منجر به نفخ، و یبوست در افراد شود. بنابراین پس از صرف غذا، حتما باید به بدن فرصت هضم مواد غذایی داده شود. بعد از هضم غذا می‌توان به انجام فعالیت‌های ورزشی پرداخت.

در اکثر مواقع انجام کارهای پیش‌ پا افتاده‌ای مثل به سادگی بلند شدن و انجام حرکت‌های ساده نیز می‌توانند در بهبود و درمان خانگی یبوست سالمندان موثر واقع شوند. انجام یک برنامه‌ی پیاده‌روی منظم ساده برای چندین بار در طول روز حتی اگر بین 10 تا 15 دقیقه هم باشد می‌تواند در تسکین این بیماری کمک بسیاری کند. در واقع انجام این فعالیت‌های بدنی به بدن و سیستم گوارش کمک می‌کند تا بهترین عملکرد خود را داشته باشند.

علاوه بر موارد ذکر شده، ورزش‌های هوازی از جمله دویدن، شنا، یا رقص سوئینگ می‌تواند از روش های درمان خانگی یبوست سالمندان محسوب شود. این روش‌های درمان به حفظ سلامت دستگاه گوارش افراد کمک شایانی می‌کنند. همچنین در برخی موارد انجام حرکات کششی و یوگا موجب تسریع بهبود یبوست خواهد شد.

درمان خانگی یبوست سالمندان با انجام فعالیت‌های بدنی

درمان خانگی یبوست سالمندان با مصرف ملین‌های طبیعی

استفاده از ملین‌های طبیعی می‌تواند از طریق افزایش دفعات دفع مدفوع و بهبود قوام آن به سلامت دستگاه گوارش کمک کند. همچنین مصرف این ملین‌ها می‌توانند موجب هیدراته نگه داشتن بدن، پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و ایجاد یک برنامه‌ی ورزشی منظم شوند. استفاده از ملین‌ها در بیشتر مواقع باعث درمان خانگی یبوست سالمندان و ترویج حرکات منظم روده‌ها خواهد شد. بسیاری از ملین‌های طبیعی می‌توانند به همان اندازه که محصولات بدون نسخه در پیشگیری از یبوست موثر هستند، در این بیماری تاثیر گذار باشند.

استفاده از ملین‌های بدون نسخه‌ی پزشک متخصص دستگاه گوارش، معمولا در عرض چند ساعت شروع به کار می‌کنند و ممکن است بعد از سپری کردن یک بازه‌ی چند روزه به طور کامل بر روی بیماری یبوست اثر کنند. اگرچه استفاده از ملین‌های بدون نسخه می‌توانند در کاهش شدت این بیماری مفید باشند، اما استفاده بیش از حد آنها می‌تواند منجر به بروز اختلالات الکترولیت و تغییر در املاح و مواد معدنی بدن شود. بنابراین استفاده از ملین‌های بدون نسخه به عنوان یک روش غیر‌ استاندارد برای درمان خانگی یبوست سالمندان شناخته می‌شود.

توصیه ما بر این است که مصرف مقداری ملین طبیعی در برنامه‌ی روزانه‌ی افراد گنجانده شود. این ملین‌ها می‌توانند به عنوان یک روش درمانی ایمن و ارزان قیمت جایگزین مناسبی برای محصولات بدون نسخه باشند. از مهم‌ترین مزایای استفاده از ملین‌های طبیعی، عوارض جانبی کمتر نسبت به محصولات بدون نسخه می‌باشند. در ادامه به مهمترین انواع ملین‌های طبیعی اشاره خواهیم کرد.

  • ملین‌های حجیم‌ساز
  • ملین‌های نرم‌کننده‌ی مدفوع
  • ملین‌های روان کننده
  • ملین‌های نوع اسمزی
  • ملین‌های نمکی
  • ملین‌های محرک
درمان خانگی یبوست سالمندان با مصرف ملین‌های طبیعی

درمان خانگی یبوست سالمندان با استفاده از ملین‌های حجیم‌ساز (Bulk-Forming Laxatives)

ملین‌های حجیم‌ساز بدون اینکه پروسه‌ی هضم مواد غذایی را در بدن طی کنند در روده‌ها حرکت کرده و آب‌های اضافی را جذب می‌کنند. در نتیجه‌ی این عمل، این ملین‌ها موجب تورم مواد غذایی شده و در نهایت باعث ایجاد مدفوع می‌شوند. از معروف‌ترین ملین‌های حجیم‌ساز می‌توان به متاموسیل (Metamucil) و سیتروسل (Citrucel) که به صورت پودر و کپسول در دسترس هستند اشاره کرد.

درمان خانگی یبوست سالمندان به کمک ملین‌های نرم‌‌کننده‌ی مدفوع (Stool Softening Laxatives)

استفاده از ملین‌های نرم‌کننده‌ی مدفوع باعث افزایش میزان جذب آب توسط مدفوع می‌شود. دلیل این عمل نرم‌تر شدن مدفوع و در نتیجه تسهیل در روند دفع آن از بدن می‌باشد. پرکاربردترین این ملین‌ها شامل دوکوزات سدیم (Sodium Docusate) و دوکوزات کلسیم (Calcium Docusate) هستند که به شکل قرص در دسترس قرار می‌گیرند.

درمان خانگی یبوست سالمندان از طریق ملین‌های روان‌ کننده (Lubricating Laxatives)

ملین‌های روان کننده از طریق پوشاندن سطوح مدفوع و پوشش روده‌ها، به حفظ رطوبت هر دوی آن‌ها کمک می‌کنند. در نتیجه‌ی این عمل، مدفوع به شکل نرم‌تر و راحت‌تری از روده‌ها و مجرای دفع عبور کرده و از بدن خارج می‌شود. یکی از نمونه‌های مفید این ملین‌ها، روغن معدنی (Mineral Oil) می‌باشد که به صورت مایع یا تنقیه قابل استفاده خواهد بود.

درمان خانگی یبوست سالمندان با مصرف ملین‌های نوع اسمزی (Osmotic Type Laxatives)

برای کمک به حفظ بیشتر آب مورد نیاز بدن در روده‌های بزرگ و همچنین افزایش دفعات اجابت مزاج می‌توان از ملین‌های نوع اسمزی استفاده کرد. سالم‌ترین و بهترین ملین‌های اسمزی شامل شیر منیزیم (Magnesium Milk) و گلیسیرین (Glycerin) می‌باشند. این ملین‌ها به صورت مایع، کپسول، تنقیه یا شیاف در دسترس قرار خواهند گرفت.

درمان خانگی یبوست سالمندان با مصرف ملین‌های نوع اسمزی (Osmotic Type Laxatives)

درمان خانگی یبوست سالمندان با استفاده از ملین‌های نمکی (Saline Laxatives)

استفاده از ملین‌های نمکی می‌تواند موجب حرکت آب‌ها به سمت روده‌ی کوچک شده و به افزایش فعالیت این روده کمک بسیار کند. از رایج‌ترین ملین‌های نمکی می‌توان به سیترات منیزیم مایع (Liquid Magnesium Citrate) اشاره کرد.

درمان خانگی یبوست سالمندان به کمک ملین‌های محرک (Stimulant Laxatives)

مصرف ملین‌های محرک موجب تسریع حرکت دستگاه گوارش می‌شود. این عمل برای تحریک حرکات روده بسیار موثر می‌باشد. ملین‌های محرک معمولا به صورت قرص، پودر، قرص‌های جویدنی، مایعات و شیاف‌ها تجویز می‌شوند. معروف‌ترین این ملین‌ها شامل Ex-Lax، Senokot و Dulcolax می‌باشند.

درمان خانگی یبوست سالمندان از طریق برنامه ریزی و تنظیم زمان‌های توالت رفتن

زمانی‌ که ضایعات مواد غذایی به سمت راست‌‌ روده حرکت کنند، موجب تحریک حرکت روده‌ها خواهند شد. هنگامی که این سیستم حرکتی از کار بیفتد، نیاز است تا نظم حرکتی در روده‌ها دوباره برقرار شود. یکی از بهترین روش های درمان خانگی یبوست سالمندان برنامه‌ریزی و تنظیم زمان‌‌های توالت رفتن می‌باشد. برای انجام این عمل می‌توان مراحل زیر دنبال کرد.

  1. زمان منظمی را در طول روز برای استفاده از توالت انتخاب کنید. توصیه می‌شود حدود 10 تا 20 دقیقه پس از صرف غذا این برنامه‌ریزی را انجام دهید. می‌توانید برای کمک به تحریک حرکت روده‌ها، نوشیدن قهوه را هم به برنامه‌ی غذایی خود اضافه کنید.
  2. به مدت حداقل 15 دقیقه یا بیشتر روی توالت بنشینید.
  3. در صورتی که بدن قادر به دفع مدفوع نبود، زور نزنید و به خود فشار نیاورید.
  4. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید.
  5. این تمرین را روزانه چند بار تکرار کنید. اگر پس از چند روز تمرین، همچنان موفق به دفع مدفوع نشدید، می‌توانید از تنقیه استفاده کنید.

درمان خانگی یبوست سالمندان به کمک نحوه‌ی صحیح نشستن در توالت

در بسیاری از مواقع نحوه‌ی صحیح نشستن در توالت ممکن است در روند تسکین، بهبود و حتی درمان خانگی یبوست سالمندان تاثیر‌گذار باشد.

  1. زمانی که روی توالت نشسته‌اید، به سمت جلو خم شده و بازوهای خود را روی ران‌ها قرار دهید.
  2. از یک زیر پایی یا وسایل این چنینی برای بالا بردن سطح زانوهای خود بالاتر از باسن کمک بگیرید.
  3. پاهای خود را محکم روی زمین نگه دارید. این مورد می‌تواند با استفاده از زیر پایی یا بدون آن انجام شود.
  4. از طریق دهان نفس بکشید. این تمرین می‌تواند از زور زدن در هنگام دفع مدفوع جلوگیری کند.
  5. در حین نفس کشیدن شکم خود را شل نگه داشته و آن را به بیرون فشار دهید. هرگز شکم خود را سفت نکنید.
  6. پایین تنه‌ی خود را شل نگه دارید تا اسفنکتر یا منفذ مقعد (Sphincter) بتواند به راحتی فرآیند دفع مدفوع را انجام دهد.
  7. کمر و پشت خود را صاف نگه دارید و قوز نکنید.
درمان خانگی یبوست سالمندان به کمک نحوه‌ی صحیح نشستن در توالت

درمان خانگی یبوست سالمندان با پرهیز از مواد غذایی یبوست‌زا

غذاهای پرچرب از‌جمله مواد غذایی سرشار از روغن، کره و چربی می‌توانند موجب تشدید بیماری یبوست شوند. افرادی که به بیماری یبوست مزمن مبتلا می‌شوند، باید از مصرف بیش از حد غذاهای سرخ‌شده، گوشت‌های فرآوری شده، محصولات پخته شده‌ی تجاری و سایر مواد غذایی پرچرب دوری کنند. یکی از عوامل بسیار موثر و تشدید‌ کننده‌ی این بیماری مصرف بیش از حد لبنیات به خصوص پنیر می‌باشد. پرهیز از مواد غذایی یبوست‌زا یکی از روش‌های مفید و موثر در درمان خانگی یبوست سالمندان محسوب می‌شود.

در‌واقع هضم مواد غذایی پرچرب برای بدن بسیار مشکل می‌باشد و زمان زیادی باید صرف تجزیه‌ی این نوع مواد غذایی شود. همچنین اکثر این مواد غذایی حاوی فیبر کمی هستند که این موضوع منجر به تاخیر در تحرک روده‌ها خواهد شد. پرهیز از مواد غذایی یبوست‌زا علاوه بر پیشگیری از ابتلا به یبوست می‌تواند در تغذیه سالمندان مبتلا به دیابت بسیار تاثیر گذار باشد.

رژیم غذایی کتوژنیک (Ketogenic Diet) در درمان خانگی یبوست سالمندان

یکی از عوامل اصلی ابتلا به بیماری یبوست، رژیم غذایی کتوژنیک می‌باشد. این رژیم غذایی به دلیل سطوح بالای چربی، قطعا می‌تواند باعث ابتلا به این بیماری شود. اگر برای حفظ سلامتی خود از رژیم غذایی کتوژنیک استفاده می‌کنید و به یبوست مبتلا شده‌اید، توصیه می‌شود حتما با یک متخصص تغذیه یا متخصص دستگاه گوارش مشورت کنید. متخصصین تغذیه یا دستگاه گوارش می‌توانند در حفظ تعادل نیازهای غذایی بدن، شما را بسیار راهنمایی کنند. معمولا آن‌ها برای حفظ تعادل نیازهای غذایی بدن بیماران، مصرف منابع فیبر کم کربوهیدرات از‌جمله سبزیجات برگ‌دار را توصیه می‌کنند. بنابراین رژیم غذایی کتوژنیک به هیچ عنوان روش مناسبی برای درمان یبوست سالمندان نمی‌باشد.

درمان خانگی یبوست سالمندان به کمک رژیم غذایی برات (BRAT Diet)

یکی از عوامل بسیار موثر در تسریع روند بهبود بیماری‌هایی از جمله اسهال و یبوست و سایر اختلالات دستگاه گوارش، رژیم غذایی BRAT می‌باشد. این رژیم غذایی شامل موز، برنج، سس سیب و نان تست می‌شود.

درمان خانگی یبوست سالمندان از طریق رژیم فستینگ یا روزه‌ داری متناوب (Intermittent Fasting)

رژیم فستینگ یا روزه‌ داری متناوب یکی از روش‌های درمان یبوست سالمندان محسوب می‌شود. این رژیم شامل برنامه‌های متنوع غذایی می‌باشد که هر کدام می‌تواند تاثیر متفاوتی بر نظم حرکات روده‌ها بگذارد.

جمع‌بندی

اگر به بیماری یبوست مزمن مبتلا شده‌اید یا با علائمی از جمله درد شدید شکم، کاهش وزن بی‌‌‌دلیل و یا حتی مقداری خون در مدفوع مواجه شدید، توصیه می‌شود حتما به پزشک متخصص دستگاه گوارش مراجعه فرمایید تا علت اصلی آن بررسی شده و بهترین روش درمانی در اختیار شما قرار گرفته شود.

اگر به بیماری یبوست خفیف مبتلا شده‌اید، می‌توانید در ابتدا با استفاده از روش‌های درمان خانگی یبوست سالمندان به بهبودی خود کمک کنید. در صورتی که بعد از انجام روش‌های درمانی توصیه شده بیماری یبوست شما بهبود پیدا نکرد یا با علائم نگران‌کننده‌ی دیگری همراه بود، بهتر است به یک متخصص دستگاه گوارش مراجعه کنید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. از توجه شما سپاسگزارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *