آیا تا به امروز به سلامت ریه‌های خود فکر کرده‌اید؟ داشتن ریه‌های سالم برای سلامت کلی بدن افراد (مخصوصا سالمندان) مهم است، بنابراین تقویت ریه در سالمندان بسیار امر مهمی است. تقویت ریه در سالمندان باعث عملکرد مناسب ریه شده و کیفیت کلی زندگی سالمن را بهبود می‌بخشد. در این مقاله روش‌های تقویت ریه در سالمندان را بیان خواهیم کرد.

روش های تقویت ریه در سالمندان

پرستار سالمند برای بهبود کیفیت زندگی فرد سالمند باید به روش‌های زیر توجه داشته باشند و آن‌ها را به خوبی رعایت کنند:

دریافت کافی ویتامین D

بر اساس مطالعه‌ای که بر روی ریه در ژورنال پزشکی Lancet انجام شده است، مکمل‌های حاوی ویتامین دی قادر به محافظت از بدن در مقابل التهاب و تشدید بیماری‌های مزمن التهابی، انسدادی و ریوی می‌باشد و علاوه بر آن نفس را نیز راحت‌تر می‌کند. افرادی که بع بیماری‌های التهابی ریوی مبتلا هستند و همچنین افرادی که نسبت به دیگران بیشتر در معرض پوکی استخوان قرار دارند باید از ویتامین دی استفاده کنند. بهترین منابع و مواد غذایی ویتامین D که باعث تقویت ریه در سالمندان شده و حجم ریه را افزایش می‌دهند عبارتند از:

  • ماست
  • زرده تخم مرغ
  • ماهی
  • آب پرتقال
  • شیر

انجام تمرینات ورزشی

همانطور که می‌دانید برای قوی و سالم نگه داشتن عضلات بدن باید به صورت مرتب ورزش کنید. ریه‌های شما نیز مانند سایر اعضای بدن به تحریک نیاز دارند. انجام فعالیت‌های روزانه باعث خوب کار کردن ریه‌ها نمی‌شود. باید فعالیت‌های ورزشی و بدنی را انجام دهید که باعث افزایش ضربان قلب شده و به تنفس عمیق‌تر کمک کند. با انجام ورزش‌های مناسب، ریه‌ها تقویت شده و ظرفیت ریه‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند، علاوه بر آن ریه‌ها را نیز پاکسازی می‌کند.

انجام تمرینات تنفسی

تمرینات تنفسی نیز مانند فعالیت‌های بدنی به تقویت ریه در سالمندان کمک شایانی می‌کند و باعث بهبود عملکرد ریه‌ها نیز می‌شود. همچنین ظرفیت ریه‌ها را افزایش داده و ریه‌ها را پاکسازی می‌کند. برعکی ورزش متعادل، می‌توان تمرینات تنفسی را در شرایط‌های مختلف انجام داد.

نکشیدن سیگار، سیگارهای الکترونیک و قلیان

هیچ راهی ایمن برای استفاده از دخانیات همچون سیگار، سیگارهای الکترونیک و قلیان وجود ندارد. در حالی که سیگارهای الکترونیکی اغلب به عنوان جایگزین ایمن تری برای سیگار کشیدن معرفی شده‌اند، تحقیقات زیادی درباره تاثیرات سیگارهای الکترونیکی بر بروز آسیب ریه و بیماری های ریوی در حال انجام است. علاوه بر آن توتون و تنباکو نیز خطر ابتلا به مشکلات مختلف سلامتی از جمله بیماری‌های قلبی و ریوی را نیز افزایش می‌دهد.

نکشیدن سیگار، سیگارهای الکترونیک و قلیان برای تقویت ریه در سالمندان

سیگار کشیدن دلیل اصلی COPD، سرطان ریه و مرگ‌های قابل پیشگیری است. ترک سیگار به تقویت ریه در سالمندان کمک شایانی کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن ریه را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد. برای ترک سیگار هرگز دیر نیست، ترک دخانیات در هر سنی مزایای متعددی برای سلامت فرد به همراه داشته و کیفیت زندگی فرد را بهبود می‌بخشد.

وقت خود را در فضای باز بگذرانید

برای تقویت ریه در سالمندان، لازم است وقتی را در نظر بگیرید که هر روز سالمند خود را بیرون برده تا هوای تازه تنفس کند. کیفیت هوای بیرون از خانه معمولاً از کیفیت هوای داخل خانه و محل کار بهتر است. گذراندن وقت بیشتر در خارج از منزل، باعث می‌شود که کمتر در معرض آلاینده‌های هوای داخل خانه قرار بگیرید که این امر باعث تقویت ریه در سالمندان میگردد. فقط به یاد داشته باشید که ایمنی و مراقبت در برابر آفتاب را رعایت کرده و از پوست سالمند در برابر اشعه ماورا بنفش محافظت کنید.

کیفیت هوای داخل را بهبود ببخشید

محیط و هوای خانه باید همیشه تمیز و پاکیزه باشد، برای این منظور باید به صورت مرتب ملحفه‌ها را بشویید و در فواصل شستشو، آن‌ها را جاروبرقی بزنید تا گرد و غبار را از آن‌ها جدا نمایید. علاوه بر آن باید فیلترهای هوا را مرتباً در خانه تعویض کنید. بر اساس توصیه سازمان حفاظت محیط زیست، هر 60 الی 90 روز فیلترهای هوای داخلی خانه را باید تعویض کنید. اگر حیوانات خانگی دارید ممکن است مجبور شوید این کارها را بیشتر انجام دهید. مراقبت از شرایط محیطی مثل درجه حرارت، رطوبت هوا و آلودگی هوا می‌تواند به حفظ سلامت ریه و تقویت ریه در سالمندان کمک کند.

پیشگیری از ابتلا به بیماری تنفسی

یکی دیگر از روش‌ها برای تقویت ریه در سالمندان پیشگیری از ابتلا به بیماری تنفسی است، چون سرماخوردگی یا بیماری تنفسی بلافاصله بر سلامت ریه تأثیر می‌گذارد، اما همچنین ممکن است منجر به عوارض جدی‌تری نیز شود. به همین دلیل توصیه می‌شود با پزشک مشورت کرده و از مکمل‌ها و دمنوش‌هایی که برای ریه‌ها مفید هستند استفاده کنید.

پیشگیری از ابتلا به بیماری تنفسی برای تقویت ریه در سالمندان

عادت کنید دستان خود را با آب و صابون بشویید

به هیچ عنوان افراد سالمند نباید با دستان نشسته صورت خود را لمس کند. این امر علی الخصوص در دوران انتشار ویروس کووید ۱۹ از اهمیت بسیار بالای برخوردار است. وقتی انتقال ویروس در جامعه شایع شده است، باید از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید. حداقل دو متر از سایر افراد فاصله گرفته و از ماسک استفاده نمایید، تا تحت تاثیر این ویروس قرار نگیرید.

برای بیماری‌های تنفسی مانند ویروس آنفولانزا واکسن بزنید که لازم است این واکسن در اوایل پاییز تزریق گردد تا تاثیرات مثبتی بر سلامت افراد بگذارد. لازم است گروه‌‌های پر خطر مانند افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند، سالمندان و زنان باردار حتما برای تزریق این واکسن در زمان درست اقدام نموده و از خود در برابر ابتلا به آنفولانزای فصلی مراقبت نمایند.

آب بیشتری بنوشید

هیدراته ماندن بدن در حد تعادل می‌تواند برای سلامت کلی بدن بسیار مفید و مهم باشد و همچنین به ارتقا و عملکرد تقویت ریه در سالمندان کمک می‌کند. نوشیدن آب به نازک شدن مخاط تولید شده توسط ریه‌ها کمک کرده و تنفس را آسانتر می‌کند. این امر خصوصاً در مورد افراد مبتلا به بیماری‌های ریوی مانند COPD بیشتر صدق می‌کند.

اطرافیان را ترغیب کنید سیگار نکشند

هنگامی که تصمیم می‌گیرید کنار سالمند عزیر خود، سیگار و یا قلیان بکشید، دیگر سالمندان شما حق انتخاب ندارند. توجه داشته باشید که انتشار و تنفس دود سیگار کشیدن شما به اندازه سیگار کشیدن خودشان برای آن‌ها مضر و کشنده است. این خطر سبب افزایش ابتلای اطرافیان شما به مشکلات مزمن سلامتی از جمله COPD و سرطان ریه نیز می‌باشد.

مراجعه به پزشک

مراجعه به پزشک برای بررسی سلامت ریه و درمان بیماری‌های ریه مانند بیماری‌های مزمن انسدادی ریه و آسم می‌تواند به تقویت ریه و افزایش سلامت کلی بدن کمک کند. از دکتر درباره وضعیت ریه‌های خود مشورت گرفته و حتما سلامت ریه‌های خود را در معاینه سلامتی بعدی خود چک نمایید. هرگونه مشکل تنفسی که با آن روبرو هستید را در هنگام ملاقات با پزشک بیان نمایید تا مورد بررسی دقیق دکتر قرار بگیرد.

مراجعه به پزشک برای تقویت ریه در سالمندان

اگر اکنون سیگار می‌کشید یا از قلیان استفاده می‌نمایید این موضوع را به دکتر اطلاع بدهید تا برای ترک آن مشورت‌های ضروری را اخذ کنید. شاید دکتر برای بررسی علل تمایل شما به مصرف دخانیات چند جلسه مشاوره با روانشناس را ضروری بداند. در هر گونه دکتر به شما یاری می‌کند تا در جهت داشتن ریه‌های سالم قدم بردارید. این مسئله امکان دارد شامل ارجاع به یک متخصص ریه نیز باشد.

جمع بندی

در این مقاله روش‌های مفید و موثر برای تقویت ریه در سالمندان را مورد بررسی قرار داده‌ایم. مرکز پرستاری پرنیان با داشتن مجوز از وزارت بهداشت یکی از معتبرترین مراکز ارائه خدمات پرستاری و مراقبتی در منزل است. این مرکز با کادری مجرب و تحصیل کرده آماده ارائه خدمات در زمینه پرستار سالمند، پرستار کودک و پرستار بیمار به صورت شبانه روزی است. کافی است با کارشناسان این مرکز تماس حاصل نمایید تا در اسرع وقت نسبت به ارائه خدمات اقدام گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *