دریافت واکسیناسیون کودکان برای تمام بچههای کوچک ضروری است چون بدن آنها در مقابل اغلب بیماریها آسیب پذیر میباشد. به همین دلیل عاقلانه ترین کار این است که واکسیناسیون کودکان را هرچه زودتر شروع کنید. بسیاری از واکسنهای کودک باید بیش از یک بار تزریق شوند تا نتیجه ایمنی کامل حاصل شود، به همین دلیل در سال اول تولد، چندین بار به کودک واکسن میزنند تا هرچه سریعتر، مصونیت کامل در آنها ایجاد شود.
زمانبندی واکسن کودک
واکسنهای نوزاد و کودک باید مطابق با زمانبندی مشخصی تزریق میشوند. علاوه بر آن، میبایست در زمانها و دفعات مشخصی دوز واکسنها دریافت شود. در ادامه تعداد واکسیناسیون کودکان را در هر سنی شرح میدهیم:
واکسن نوزاد (بدو تولد)
بعد از تولد و قبل از مرخص شدن از بیمارستان، نوزاد باید این سه واکسن را دریافت کند:
- واکسن فلج اطفال: به شکل قطرهای خوراکی دریفات میگردد.
- واکسن ب ث ژ (BCG): این واکسن به بیماری سل مربوط است و ساخته شده از میکروب ضعیفشدهی سل است و به شکل زیرجلدی تزریق میگردد.
- واکسن هپاتیت ب: در بدو تولد این واکسن تزریق میگردد. هپاتیت ب ساخته شده از بیماریهای ویروسی خطرناک و همچنین ویروسهایی که عامل بیماری سرطان کبد و سیروز است.
2 ماهگی
- واکسن فلج اطفال: نوبت دوم این واکسن به شکل خوراکی دریافت میگردد.
- واکسن هپاتیت ب: تزریق نوبت دوم
- واکسن سهگانه: به صورت تزریقی دریافت میگردد.
- دیفتری
- سیاه سرفه
- کزاز (P.T)
4 ماهگی
- واکسن فلج اطفال (OPV): نوبت سوم به شکل خوراکی دریافت میشود.
- واکسن سهگانه (نوبت دوم)
- دیفتری
- سیاه سرفه
- کزاز
6 ماهگی
- واکسن فلج اطفال: نوبت چهارم به شکل خوراکی دریافت میگردد.
- واکسن هپاتیت ب (نوبت سوم)
- واکسن سهگانه (نوبت سوم)
- دیفتری
- سیاه سرفه
- کزاز

12 ماهگی
- واکسن سرخچه، سرخک و اوریون: به شکل تزریقی دریافت میگردد.
18 ماهگی
- واکسن فلج اطفال: نوبت پنجم به شکل قطرهی خوراکی دریافت میشود.
- واکسن سهگانه (نوبت چهارم)
- کزاز
- سیاه سرفه
- دیفتری
4 تا 6 سالگی
- واکسن سرخچه، سرخک و اوریون: به شکل تزریقی دریافت میگردد.
- فلج اطفال: به شکل خوراکی دریافت میگردد.
- واکسن سهگانه (نوبت پنجم)
- کزاز
- سیاه سرفه
- دیفتری
واکسن کودک چند دوز است؟
دو ز واکسن در کودک به نوع واکسن بستگی دارد. ولی برای تاثیرگذاری بیشتر و کامل، به تکرار کردن دریافت دوز واکسن نیاز است. زمانبندی و نوبت دریافت واکسن، مطابق با مشورت با دکتر متخصص اطفال، نوزادان و کودکان و جدول واکسیناسیون تعیین میگردد. والدین باید مطابق واکسن کودک خود را مطابق با زمانبندی تعیین شده دریافت کنند.
اگر امکان دریافت دوز واکسن وجود نداشته باشد و یا تزریق آن فراموش شود، در اولین فرصت ممکن میتوان واکسیناسیون کودکان را دریافت کرد. ولی برای کاهش ریسک مبتلا شدن به بیماری، برای انجام واکسن مناسبترین زمان بر اساس جدول سازمان بهداشت است.
واکسن آنفولانزا کودک
در جدول واکسیناسیون واکسن آنفلانزا وجود ندارد، ولی دریافت این واکسن برای نوجوانان و کودکان توثیه میشود. مخصوصا در فصلهای سرد که آنفولانزا شیوع بیشتری پیدا میکند. برای محافظت از سلامتی از کودک، باید 2 دوز از واکسن آنفولانزا تزریق شود.
کودکان بالای شش ماه، مجاز به دریفات واکسن آنفولانزا هستند. پس از گذست چهار هفته، باید دریافت دوز واکسن آنفولازا تکرار گردد. لازم به ذکر است که تاثیر واکسن آنفولانزا 1 سال است، باید این واکسن را سالانه دریافت کرد. مشورت با دکتر اطفال در این مورد ضروری است.
نکاتی درباره واکسیناسیون کودکان
قبل از زدن واکسن کودک نکات زیر را به دقت مطالعه کنید:
- در صورتی که کودک وضعیت خاصی دارد، دریافت واکسن ممکن است برای سلامتی او خطرناک باشد، با مشورت پزشک میتوانید واکسنهای جایگزین را به جای واکسنهای معمولی برای حفظ سلامتی کودک دریافت کنید. به عنوان مثال، هنگامی که کودک در سیستم ایمنی بدن خود اختلال دارد.
- کودکانی که سوء تغذیه دارند، باید سریع واکسن دریافت کنید.
- مصرف شیر مادر هنگام دریافت واکسن (از جمله واکسن خوراکی فلج اطفال) منعی وجود ندارد.
- برای زدن دوز بعدی واکسن هپاتیت ب، باید حداقل 1 ماه از دوز قبلی گذشته باشد.
- والدین کودکان کم وزن و نارس، برای دریافت واکسن باید با پزشک اطفال مشورت کنند. واکسیناسیون برای این کودکان معمولا در نوبتهای بیشتری دریافت میشود.
- پس از شش سالگی، زدن واکسن سه گانه غیرمجاز اسن و باید واکسن دوگانه بزرگسالان دریافت شود.
- به دلیل اینکه بیماری آبله ریشهکن شده است، دریافت این واکسن ضروری نیست.
- اگر کودک پس از زدن یک دوز واکسن، واکنش و حساسیت زیادی نشان دهد، حتما این موضوع را با پزشک متخصص در میان بگذارید تا در صورت نیاز، در دوز بعدی ترکیب واکسن را تغییر دهد.
- کودکانی که به هموفیلی مبتلا هستند، باید دریافت واکسن به شکل زیرجلدی باشد.
- بهتر است هر چه سریعتر واکسن فلج اطفال دریافت شود.
- تاریخ دریافت واکسن حتما توسط والدین بررسی شود و به پزشک متخصص گزارش داده شود.

خطرات واکسیناسیون کودکان
در خصوص خطرات واکسیناسیون کودکان اطلاعات زیادی در دسترس هست، متاسفانه اطلاعات نادرست هم در این زمینه زیاد است. به همین دلیل بسیاری از والدین در این مورد نگراناند هستند. خطرات واکسیناسیون کودکان معمولا بسیار خفیف میباشد. ناحیه واکسن در بعضی از کودکان تا مدتی درد میکند و در موارد اندکی نیز تورم آن ناحیه هفتهها طول میکشد. تب بالا به ندرت پیش میآید و در موارد کم نشانههای جدی و نگران کننده دیده می شود.کودک برای ساعت های متوالی گریه میکند و واکنشهایش طبیعی نیست و یا دچار تشنج میشود. این واکنشها پدر و مادر را میترساند و در بسیار نادری به مشکلات جدی درآز مدت ختم میشود.
لازم به گفتن است که بیماری که توسط واکسن از آنها پیشگیری میشود. بسیار رایج تر و بدتر هستند. اما ممکن است این عوارض شدیدتر باشند. در صورتی که این عوارض را بعد از زدن واکسن مشاهده کردید، باید به پزشک متخصص مراجعه نمایید:
- تنگی نفس و مشکل در تنفس
- ورم بدن
- بروز عفونت در ناحیه تزریق
- تشنج طولانی و تب شدید
- سایر واکنشهای شدید آلرژیک
با این وجود، خطرات موجود در واکسیناسیون در مقابل فواید واکسیناسیون بسیار اندک بوده و هر پزشک منصف و مسئولی مدافع سرسخت واکسیناسیون است. بعد از تزریق واکسن والدین و یا پرستار کودک باید به خوبی از او مراقبت کند تا از عواض احتمالی جلوگیری شود.
استخدام پرستار در منزل
برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماسهای زیر تماس حاصل نمایید.
نکاتی برای کم کردن عوارض واکسن کودک
برای کاهش عورض واکسن کودک نکات زیر را رعایت کنید:
- فرند خود را بغل کنید تا کودک آرام شود.
- ناحیه تزریق را به هیچ وجه فشار ندهید و دست نزنید.
- لباس باز و راحت تن فرزند خود کنید.
- اسباب بازی و وسایل مورد علاقهی کودکتان را هنگام تزریق واکسن، همراه خود داشته باشید.
- در صورت بروز تب، کودک را پاشویه کنید.
- دادن شیر مادر به کودک تب او را کاهش داده و آب مورد نیاز بدن او را تامین میکند.
- اگر کودک بالا آورد و یا به خوبی نفس نمیکشید، او را به پهلو و یا پشت بخوابانید.
- با دکتر متخصص در تماس باشید تا وضعیت کودکتان را به او اطلاع دهید. در صورت نیاز، به اورژانس مراجعه نمایید.

پزشک کودک
طبق قانون، هر پزشکی که واکسن میزند موظف است درباره واکسنهای که تزریق میکند برگههایی واکسیناسیون کودکان که حاوی اطلاعات مورد نیاز است را به والدین بدهد. این برگهها توسط مراکز کنترل بیماری تهیه شده و بسیار واضح و دقیق هستند. از پزشک کودک خود بخواهید این برگهها را به موقع تحویل دهد تا شما بتوانید در مورد واکسیناسیونهای آینده مطالبی را بخوانید.
تماس با پرستاریاب
پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسبترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج میباشد.