در سه سال اول زندگی، سرماخوردگی کودکان و نوزادان معمولا خفیف می‌باشد. کودک عطسه می‌کند، بینی‌اش می‌گیرد یا آبریزش بینی دارد، کمی سرفه می‌کند و معمولا تب ندارد. کودکان و نوزادان بیشتر از بزرگسالان مبتلا به سرماخوردگی می‌شوند و علائم سرماخوردگی در آن‌ها دیرتر بهبود می‌یابد. سرماخوردگی کودکان یکی از شایع‌ترین دلایل غیبت آن‌ها از مدرسه است، دلیل این مسئله وجود صدها ویروس مختلف سرماخوردگی است که سیستم ایمنی بدن کودکان و نوزادان نسبت به آن‌ها مصونیت ندارند، چون هرگز قبلاً به آن‌ها مبتلا نشده بودند و به تدریج با ابتلا به سرماخوردگی در بدن آن‌ها مصونیت ایجاد می‌شود و کمتر دچار این بیماری می‌شوند.

سرماخوردگی نوزادان و کودکان چیست؟

سرماخوردگی‌ کودکان مجموعه‌ای از رینوویروس‌ها است که شایع‌ترین آن ویروس‌های سرماخوردگی می‌باشد و علائم مختلف در راه‌های هوائی فوقانی مانند بینی و گلو می‌باشد. گروه‌های دیگری از ویروس‌ها که در سرماخوردگی کودکان نقش دارند عبارتند از:

  • ویروس کرونا
  • اکوویروس
  • کوگساکی ویروس‌ها

کودکان پیش از سنین مدرسه به دفعات مختلف و متعدد سرماخوردگی را تجربه می‌کنند. پس از ورود به مدرسه و با افزایش سن ایمنی نسبی نسبت به بسیاری از انواع ویروس‌های فوق، بدن کودک مقاوم‌تر می‌گردد و تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگی نیز طبیعتاً کاهش می‌‌یابد.

نشانه های سرما خوردگی نوزادان و کودکان

یکی از نشانه‌های سرماخوردگی‌ عفونی کودکان، این است که کودک پس از چند روز بیماری، تب می‌کند. اگر سرفه‌های کودک، مکرر عمیق و صدادار بود، حتی اگر تب نداشت نیز بهتر است پزشک او را معاینه کند.

اگر کودک سرماخورده به نظر برسد نیز باز هم باید این نکته را مدنظر داشته باشید. دقت کنید که ممکن است کودک بیمار باشد ولی تب نکند، مخصوصا در دو سه ماهه اول زندگی که مقاومت بدن کودک در برابر عفونت پایین است. کودکی که دمای بدنش بالای ۳۸ درجه است، باید توسط پزشک معاینه شود.

اگر سرماخوردگی‌ نوزادان و کودکان بیش از دو هفته طول کشید، حتما با پزشک مشورت کنید. البته گاهی اوقات سرما خوردگی کودک شدید می‌شود و ممکن است به عفونت گوش کودک، سینوزیت کودک و عوارض دیگر منتهی شود.

مهمترین علائم سرماخوردگی کودکان

این علائم معمولاً طی یک الی دو روز پس از تماس با ویروس‌ها ظاهر می‌شود که عبارتند از:

  • گرفتگی بینی
  • تب
  • سرفه
  • گلو درد
  • بی قراری و تحریک پذیری
  • کاهش اشتها
  • قرمزی و تورم بینی
  • نورم غدد لنفاوی گردن
مهمترین علائم سرماخوردگی کودکان

گرفتگی بینی

گرفتگی بینی و احتقان شایعترین علامت سرماخوردگی نوزادان است و هم چنین می تواند با ترشحات بی رنگ، زرد و سبز همراه باشد.

هنگامی که بینی مسدود می‌شود یا مخاط غلیظ می‌شود، ممکن است کودک عصبی و بی تاب شود، او دائما تلاش می‌کند دهانش را ببندد، اما نمی‌تواند نفس بکشد،عصبی می‌شود. مسدود بودن بینی در هنگام شیر خوردن ممکن است به قدری آزاردهنده شود که کودک به کلی از خوردن شیر خودداری کند.

شما می‌توانید با یک قطره چکان بینی مخاطی را که بینی را مسدود کرده‌اند بیرون بکشید. قسمت پلاستیکی قطره چکان را بفشارید، نوک آن را داخل بینی کودک بگذارید و سپس مخزن را آزاد کنید. جداره داخل بینی کودک بسیار حساس است، بنابراین مکش را به زمان‌هایی که واقعا نیاز است، از جمله قبل از خوردن و خوابیدن کودک محدود کنید. سایر علائم سرماخوردگی نوزادان و کودکان عبارتند از:

عوارض سرماخوردگی نوزادان و کودکان

اگرچه اکثر بیماری‌های سرماخوردگی بدون عارضه بهبود پیدا می‌کند، اما این امکان هم وجود دارد که در صورت عدم درمان به موقع با عوارضی همراه بادش که برخی از آن‌ها عبارتند از:

عفونت گوش

اگر تب در کودک پس از روز سوم ظاهر شود حتماً توسط پزشک، گوش کودک مورد بررسی قرار گیرد.

آسم

در سینه کودک هنگام سر ماخوردگی می تواند با خس و خس سینه همراه باشد که این علائم می تواند زمینه وجود آسم در کودک باشد.

سینوزیت

عوارض سرماخوردگی نوزادان و کودکان

در صورتی که گرفتگی در بینی بیش از ده روز طول بکشد احتمال اینکه سینوسهای کودک عفونی شود وجود دارد.

ذات الریه(پنومونی)

در صورت طول کشیدن تب بیش از سه روز به همراه تشدید سرفه های کودک حتماً توسط پزشک امگان مبتلا شدن به ذات الرییه مورد بررسی قرار گیرد.

نحوه انتقال سرماخوردگی کودکان

سرماخوردگی می تواند با تماس مستقیم با فرد مبتلا یا مواجه شدن با ویر وس محیط آلوده منتقل شود. این ویروس های سرماخوردگی حداقل برای دو ساعت روی دست و صورت می تواند قابل انتقال به دیگران باشد و در صورت تماس سایر کودکان مثل لمس کردن ، روبوسی کردن، دست دادن ویروس به سایر افراد منتقل می شود.

درمان سرماخوردگی نوزادان و کودکان در منزل

اگرچه درمان و داروهای مختلفی مانند آنتی هیستامین‌ها، انواع قرص‌ها و شربت‌های سرفه و خلط آور برای درمان سرماخوردگی بزرگسالان استفاده می‌شوند، ولی اکثر این داروها دارای محدودیت سنی بوده و برای درمان سرماخوردگی کودکان در منزل مناسب نیست. سازمان غذا و داروی امریکا (FDA) اکثر این داروها را برای سنین بزرگتر از 6 سال مناسب می‌داند.

سرم نمکی

یکی از راه کارهای سرماخوردگی نوزادان و کودکان این است که والدین یا پرستار کودک دو قطره سرم نمکی را قبل از مکش داخل سوراخ‌های بینی بچکانند و بگذارند که پنج دقیقه بماند تا مخاط را به هنگام بیرون کشیدن نرم کند. هربار این کار را با یکی از سوراخ‌های بینی انجام دهید. (کودکان از این کار متنفرند، ولی پس از آن حال بهتری پیدا میکنند) سرم نمکی(نرمال سالین) را می‌توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید. این سرم‌ها ارزان هستند و لزومی ندارد که خودتان در منزل آن‌ها را تهیه کنید.

تماس با پرستاریاب

پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسب‌ترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج می‌باشد.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

گاهی اوقات اگر رطوبت اتاق کودک را بیشتر کنید، مخاط بینی خشک نمی‌‍شود. اگر گرفتگی بینی کودک شدید باشد، ممکن است پزشک کودک قطره بینی یا داروی خوراکی بدهد که قبل از شیر خوردن از آن استفاده کنید. ممکن است اشتهای کودک چندان کم نشود ومعمولا سرماخوردگی نوزادان و کودکان ظرف یک هفته برطرف می‌شود.

درمان سرماخوردگی کودکان زیر دو سال

برای برطرف کردن سرماخوردگی کودکان زیر دو سال روش‌های زیر مطمئن و اثربخش است:

  • استامینوفن
  • ایبوبروفن
  • قطره بینی سالین
  • عسل
  • دریافت مایعات کافی
  • آنتی بیوتیک ها
  • ویتامین C
  • استراحت کامل
درمان سرماخوردگی کودکان در منزل

چه زمانی برای سرماخوردگی کودکان باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در شرایط زیر حتما باید برای درمان سرماخوردگی نوزادان و کودکان به پزشک مراجعه کرد:

  • امتناع از نوشیدن برای مدت طولانی
  • تغییرات رفتاری از جمله بی حالی
  • سختی در تنفس یا تنفس سریع
  • تب ۴/۳۸ درجه سانتیگراد
  • قرمز شدن یا ایجاد ترشحات زرد رنگ در چشم
  • علائم عفونت گوش یا گوش درد

جلوگیری از سرماخوردگی کودکان

کودک ما هنگامی دچار سر ماخوردگی می گردد که با فردی که ویروس دارد در تماس باشد و در محیطی که ویروسی است قرار بگیرد چرا که قطره های کوچک حاوی ویروس می تواند تا ساعت ها روی سطوح، زنده بمانند. کودک ما بدون آگاهی از آلوده بودن این اجسام آنها را لمس کرده و دستهای خود را آلوده نموده و سپس به دهان و به چشم و بینی خود می زند که این راه نفوذ ویروس به بدن انسان می باشد.

شستشوی دست‌ها یکی از بهترین اقدامات پیشگیرانه است. در نتیجه باید به کودکان خود بیاموزیم که بعد از هر بار که به توالت رفتن و قبل از هر وعده غذا و بعد از بازی دست‌های خود را با آب گرم و صابون به خوبی شستشو دهند تا ویروس‌ها را از دست‌های خود پاک کنند. ضمناً محلول‌های ضدعفونی هم گزینه خوبی است.

اگر گودک مبتلا به سرماخوردگی‌های دوران کودکی شد، اطمینان حاصل کنیم از انتقال آن به دیگران جلوگیری شود و از فرستادن او به مهدکودک و یا مدرسه خودداری کنیم. کودکان ر ا تشویق کنیم که هنگام عطسه و سرفه کردن جلوی بینی و دهان خود ر ا بگیرند. والدین و پرستار نوزاد برای پیشگیری از سرماخوردگی نوزادان و کودکان باید به نکات زیر توجه داشته باشند:

  • دور نگاه داشتن کودک را از بیمار مبتلا به ویروس سرماخوردگی
  • دور نگاه داشتن کودک از دود سیگار
  • به کودک یاد دهیم که به خوبی دست‌هایش را مرتب بشوید.
  • در زمان عطسه و سرفه کردن به جای استفاده از دست‌ها از دستمال کاغذی استفاده کند، از حوله، لیوان، قاشق، بشقاب و چنگال به سورت مشترک استفاده نکن

استخدام پرستار در منزل

برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس‌های زیر تماس حاصل نمایید.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *