از مهم‌ترین مواردی که باید در زمینه مراقبت از سالمندان به آن توجه شود٬ بحث تغذیه سالمندان است. دوران سالمندی با تغییرات فیزیولوژیکی بسیاری همراه است و روند این تغییرات در افراد گوناگون، یکسان بوده ولی سرعت آن متفاوت است. پیری با کاهش قوای جسمی و روحی همراه است، اما می‌توان اکثر عوارض جسمی و روحی دوران سالمندی را با کنترل صحیح تغذیه به حداقل رساند.

یکی از مهم‌ترین وظایف پرستار سالمند، کنترل تغذیه سالمند است .پرستار سالمند گروه‌های غذایی که در تغذیه سالمندان باید در نظر گرفته شود مثل غلات، میوه، سبزیجات، لبنیات، پروتئین، ویتامین و مایعات را در تغذیه سالمند جای دهد. شرکت پرستاری پرنیان با اعزام پرستار سالمند در منزل در تهران و کرج، سعی دارد از سالمند شما به بهترین نحو و با بهترین پرستارها مراقبت کند.

استخدام پرستار در منزل

برای هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تماس‌های زیر تماس حاصل نمایید.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

پرستار سالمند و تغذیه سالمندان

اکثر سالمندان به دلیل مشکلات متعددی که دارند از تغذیه کافی و مناسبی برخوردار نمی‌باشند. به عنوان مثال می‌توان گفت خرید یا پخت و پز برای این افراد سخت بوده، به دلیل تنها بودن اشتهای کافی ندارند و یا ذائقه آن‌ها با سایر اعضای خانواده متفاوت است. پرستار سالمند قبل از تهیه غذا حتماً باید وضعیت و سلامتی سالمند را در نظر بگیرد و با پزشک مشورت کند تا برنامه غذای سالم و مفیدی را برای سالمند تهیه نماید.

پرستار سالمند و تغذیه سالمندان

در مواردی که سالمند قادر به حرکت نیست و از پس کارهای خود برنمی‌آید، می‌تواند از یک پرستار سالمند باتجربه و دلسوز کمک بگیرد. د. وظیفه پرستار این است که یک برنامه هفتگی برای تهیه غذا در نظر بگیرد و حتما خود سالمند را هم در جریان برنامه غذای بگذارد تا سالمند حس بهتری برای خوردن غذا پیدا کند. حتی بهتر است برای بالا بردن روحیه سالمند، اگر امکانش بود از خود سالمند در درست کردن غذا و آشپزی نیز کمک گرفته شود.

لیست غذا برای سالمندان

همه افراد باید با توجه به شرایط خود، رژیم غذایی مناسبی داشته باشند. افراد سالمند به دلیل شرایطی حساس‌تری که دارند باید اهمیت بیشتری به رژیم غذایی و شرایط جسمی خود بدهند. موارد ذیل به سالمندان کمک می کند که سالم تر غذا بخورند:

میوه ها و سبزیجات در تغذیه سالمندان

این گروه شامل انواع میوه‌ها و سبزی‌ها بوده و ویتامین A، ویتامین C، مقداری ویتامین‌های گروه B، آهن و مقدار قابل‌توجهی فیبر را در بدن تامین می‌کند. مصرف حداقل 2 واحد از گروه میوه‌ها و 3 واحد از گروه سبزی‌ها در روز برای افراد سالمند ضروری است.

غلات در تغذیه سالمندان

گروه غلات از برنج، سیب‌زمینی، ماکارونی، انواع نان مخصوصا نوع سبوس‌دار و سایر غلات برخوردار است. متناسب با فعالیت بدنی و انرژی افراد سالمند به 6 تا 9 از این گروه غذایی در روز نیاز دارند.

پروتئین‌ در تغذیه سالمندان

با بالا رفتن سن توده عضلانی کاهش پیدا کرده و علاوه بر آن پروتئینی که در بدن ذخیره شده است نيز کم می‌شود. همچنین با افزایش سن ميزان نياز افراد به پروتئين اگر به عفونت‌ها و یا بیماری‌های خاصی مبتلا باشد، نه تنها كاهش پیدا نمی‌کند، بلكه افزایش پیدا کرده و در حالت خوش‌بینانه ثابت می‌ماند. بهتر است 40% تا 60% از انرژی دریافتی سالمندان را در روز از پروتئين‌ها مخصوصا پروتئين‌هایی که کیفیت بسیار بالایی دارند همچون انواع ماهی، گوشت قرمز، مرغ، تخم‌مرغ، انواع مغزها و حبوبات تأمین گردد.

لیست غذا برای سالمندان

لبنیات در تغذیه سالمندان

گروه لبنیات شامل موادی همچون شیر، پنیر، ماست، کشک، بستنی و دوغ می‌باشد. مواد غذایی این گروه بخشی از پروتئین، فسفر، کلسیم و برخی دیگر از مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. توصیه می‌شود 2 تا 3 واحد از گروه لبنیات به صورت روزانه در برنامه غذایی سالمندان وجود داشته باشد.

مایعات در تغذیه سالمندان

یکی از مشکلاتی که با بالا رفتن سن و در دوران سالمندی بروز پیدا می‌کند، کاهش آب بدن و داشتن احساس تشنگی بوده که این موضوع موجب افزایش زمینه مبتلا شدن به عفونت‌های دستگاه تنفسی، ادراری، یبوست و زخم‌ بستر می‌شود. در نتیجه در روز 6 تا 8 لیوان آب باید در تغذیه سالمندان گنجانده شود. لازم به ذکر است که مصرف آب‌آلو و یا آب برگه‌ باعث دفع راحت‌تر و گوارشی بهتر می‌شود. تغییری در مرکز حساسیت به تشنگی در مغز افراد با بالا رفتن سن به وجود می‌آید، به همین دلیل افراد سالمند از نوشیدن آب اجتناب می‌کنند، در صورتی که این افراد نیاز به آب فراوان دارند.

ویتامین ها در تغذیه سالمندان

یکی از مهمترین گروههای غذایی در این دوران ویتامین‌ها هستند. این ویتامین‌ها باید در وعده‌های غذایی گنجانده شود، زیرا در این سنین بدن خود به خود قادر به ساخت بسیاری از ویتامین‌ها ویتامین دی یکی از مهم‌ترین ویتامین‌های مورد نیاز برای افراد سالمند به شمار می‌رود. سالمندان به دلیل تغییرات استخوانی و کم تحرکی، کمتر از سایر افراد در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرند. به همین دلیل پوکی استخوان این افراد را بیشتر تهدید می‌کند. از دیگر ویتامین‌های ضروری و مورد نیاز افراد سالمند ویتامین B12 بوده که با کمبود این ویتامین، دستگاه گوارش با مشکل مواجه می‌شود. ویتامین B12 در شیر، تخم‌مرغ و پنیر یافت می‌شود.

وعده های غذایی در تغذیه سالمندان

وعده های غذایی می بایستی برا ی سالمند ضمن قابل هضم بودن جذاب هم باشد و در این امر فقط کافی است مواد مختلف را با هم مخلوط کنید و غذای جذاب بپزید که غذا یکنواخت نشود. پس قابل هضم بودن آن خیلی مهم است و با افزایش سن اشتهای فرد نیز کمتر می شود. پس بهتر است تعداد دفعات وعده غذایی را زیادتر و حجم آن را کمتر کرد تا برای سالمند هم متنوع و خسته کننده هم نشود.

استفاده از غذاهای شیرین در تغذیه سالمندان

اگر سالمند علاقمند به شیرینی است از شکر و قند استفاده نگردد. به جای آن از میوه و از وعده غذایی مانند اسنک ها و اسموتی های سالم استفاده گردد.

تغذیه سالمندان و کاهش نیاز به انرژی

سالمندان تحرک کمتری دارند، به همین دلیل توده عضلانی در بدن آن‌ها کاهش پیدا کرده و علاوه بر ان توده چربی نیز افزایش پیدا می‌کند. در نتیجه بدن نسبت به گذشته به کالری کمتری نیاز دارد. با بالا رفتن سن، به ازای هر 10 سالی که می‌گذرد، 3% از انرژی مورد نیاز بدن کاهش پیدا می‌کند. به عنوان مثال می‌توان گفت یک فرد شصت ساله نسبت به فرد 30 ساله، 10% به انرزِ کمتری نیاز دارند.

تغذیه سالمندان در طب سنتی

برای داشتن زندگی سالم در هر سنی بخصوص در دوران کهولت سن، طب سنتی توصیه‌هایی ارائه می‌دهد که رعایت آن‌ها بسیار کارآمد است. مزاج سالمندان معمولا خشک و سرد است، با توجه به این موضوع هوایی مانند بهار با این مزاج سازگاری بیشتری دارد. هوای شهر، چیدمان خانه و اتاق و وسایل فرد سالمند بر روی مزاج آن‌ها نیز تاثیر گذار استو بهتر است همواره به خوبی جریان هوا جریان یابد و افراد سالمند تا جای ممکن در انزوا قرار نگیرند.

تغذیه سالمندان در طب سنتی
Happy senior female with glass of fruit smoothie looking at camera

توصیه می‌شود که این افراد غذاهای مقوی و سریع الهضم، به دفعات و در حجم کم مصرف کنند. این افراد بهتر است حتی‌ الامکان از مصرف سردی جات، گوشت گوسفند، گوشت پرندگان، آش‌، تخم‌مرغ عسلی، سوپ‌های ساده، آبگوشت و نخود آب دوری کنند. علاوه بر آن مصرف مواد غذایی همچون شنبلیله، شوید، برگ چغندر، انگور، کشمش، مویز، انجیر، گلاب، گردو، عرق بیدمشک، عسل، بهارنارنج و انواع مرباها مانند زنجبیل، سیب و بالنگ برای افراد سالمند بسیار مهم است.

جمع بندی

در تمامی دوران زندگی داشتن تغذیه خوب بسیار مهم و اساسی بوده که اهمیت این موضوع در دوران سالخوردگی چندین برابر نیز می‌شود، چون ویتامین‌ها و مواد مغذی در این دوران کمتر جذب بدن می٬شود و تاثیر کمتری دارد. برای اینکه افراد سالمند در این دوران کمتر به بیماری و سایر عوارض مبتلا شوند، بهتر است که رژیم غذایی مناسبی داشته باشند.

تماس با پرستاریاب

پرستاریاب با کادری مجرب و متخصص به صورت شبانه روزی آماده رساندن بهترین خدمات به شما عزیزان برای انتخاب مناسب‌ترین پرستار در کلیه مناطق تهران و کرج می‌باشد.

۰۲۱-۴۴۳۸۰۱۷۲۰۲۱-۴۴۳۸۰۸۹۵

۰۹۱۲-۵۴۶۱۷۲۹۰۹۱۲-۴۶۲۲۵۹۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1دیدگاه در بهترین تغذیه سالمندان (لیست غذا برای سالمندان)
  1. سلام واقعا ممنونم از تیم بسیار عالی پرنیان، بابت برخورد عالی ای که با ما داشتن و خوش رویی و دلسوزیشون. من متاسفانه بخاطر شرایط خاص فرزندم، خیلی وقت بود که درگیر استخدام پرستار کودک بودم و خیلی اذیت شدم و تقریبا همه ی شرکتهارو امتحان کردم اما از شرکت پرنیان با قیمت منصفانه تری و مهم تر از همه پرستار خیلی بهتری تونستم استخدام کنم . واقعا ممنونم برای پشتیبانی و دلسوزی مدیریت شرکت .